Parlamentarna skupština NATO-a traži promjene u zemljama kandidatima s Balkana

Dubrovnik – Zastupnici iz Parlamentarne skupštine NATO-a u subotu su izrazili svoju zabrinutost tenzijama koje su i dalje prisutne u nekim dijelovima zapadnog Balkana, unatoč značajnom napretku obilježenom ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i potpisivanjem sporazuma između Beograda i Prištine u travnju. 

-Situacija o kojoj danas raspravljamo je složena i zahtjevna, istaknuo je poljski zastupnik Witold Waszczykowski, koji će predstaviti nacrt rezolucije o regiji, čije je usvajanje predviđeno u ponedjeljak, zadnjeg dana godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine. 
-Lokalni političari trebaju ohrabrenje za donošenje zrelih i dalekosežnih odluka, dodao je.

U nacrtu rezolucije potvrđuje se podrška Parlamentarne skupštine NATO-voj politici "otvorenih vrata" za zemlje Balkana koje žele pristupiti Savezu, ali Waszczykowski upozorava da te zemlje moraju provesti reforme i prevladati lokalne sukobe ako se žele integrirati u euroatlantske strukture.
-Želimo proširiti opseg normi i standarda koji će pomoći u stvaranju mirnoga okruženja, rekao je. 
-Ne možemo uvoziti probleme u NATO ili Europsku uniju. 

Pitanja o Balkanu snažno su prisutna na zasjedanju, prvom koje je Parlamentarna skupština održala u Hrvatskoj, članici NATO-a od 2009. i EU-a od srpnja ove godine. Hrvatski ministri objasnili su kako razmjena iskustava sa susjednim zemljama o pregovaranju za članstvo u NATO i EU pridonosi trajnoj stabilnosti u čitavoj regiji.  
-Gotovo je nemoguće postići stabilnost bez stabilnih susjeda, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić
-Stabilna kuća u nestabilnom susjedstvu, ne znači stabilnost, dodala je.

Ministar obrane Ante Kotromanović istaknuo je porast vojne suradnje među zemljama iz regije – uključujući projekt obuke afganistanske vojne policije u Kabulu koji zajednički provode Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija. Najavio je plan organiziranja zajedničke vojne obuke i sa Srbijom.
-Srbiji želimo sve najbolje na putu pristupanja NATO-u i Europskoj uniji, ali to ovisi o njima, rekao je Kotromanović.

Sudionici Parlamentarne skupštine složili su se da će trebati uložiti jače napore kako bi se srbijanskoj javnosti objasnio NATO, budući da je uglavnom neprijateljski raspoložena prema članstvu u Savezu, za razliku od članstva u Europskoj uniji. Waszczykowski je naglasak stavio na pojačane napore koje bi zemlje iz regije trebale uložiti u borbu protiv korupcije i reformu svojih gospodarstava. Nekoliko je govornika ukazalo na stalne podjele unutar Bosne i Hercegovine kao najveći faktor rizika u regiji. 
-Bosni i Hercegovini treba pomoć u provođenju reformi, rekao je veleposlanik Željko Kuprešak, dodavši kako održavanje statusa quo nije moguće.