Parlamentarna skupština NATO-a upozorava na "konkurencijski šok" Europe uslijed naglog sjevernoameričkog energetskog rasta

Dubrovnik – Energetska revolucija, koja je Kanadi i Sjedinjenim Državama omogućila oslobađanje ogromnih rezervi nafte i plina, mogla bi dramatično promijeniti svjetska energetska tržišta kao i izglede energetske sigurnosti mnogih zemalja, rečeno je u ponedjeljak na završnoj plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine.

Rezolucija, koju je Skupština usvojila nakon četverodnevnog zasjedanja u Dubrovniku, upozorava na buduće opasnosti kojima će - uslijed razlika u energetskim troškovima diljem atlantskog prostora - biti izloženo europsko gospodarstvo.

"Europi prijeti potencijalni konkurencijski šok, ako cijene njenih energenata ostanu toliko više od sjevernoameričkih, navodi se u rezoluciji. "To će dovesti do povećanja relativnih troškova proizvodnje u Europi, dok ti isti troškovi s druge strane Atlantika drastično padaju".

Rezolucijom se savezničke vlade potiču da svojoj javnosti objasne troškove i koristi procesa vodoravnog bušenja i hidrauličnog lomljenja koji se u velikoj mjeri koriste u Sjevernoj Americi kako bi se oslobodili plin iz škriljevca i drugi podzemni izvori energije koji, međutim, u mnogim europskim zemljama nailaze na veliki otpor.

-Dok nekonvencionalne plinske i naftne industrije mijenjaju izglede energetske sigurnosti i gospodarstava Kanade i Sjedinjenih Država, daleko je jači politički otpor tim novim proizvodnim metodama u Europi, rekao je Jeppe Kofod, danski član Skupštine koji je i predstavio rezoluciju. -U nekim dijelovima Europe, postoji značajan potencijal za veću proizvodnju nafte i plina, no potrebno je prethodno riješiti pitanje okoliša, dodao je.

Nekonvencionalna proizvodnja plina u Sjedinjenim Državama porasla je za 48 posto između 2006. i 2010. godine, a sadašnje procjene nagovješćuju kako SAD raspolaže rezervama plina iz škriljevca za idućih 90 godina, rekao je u sklopu svog izvješća Kofod. Smatra se kako naftni pijeskovi u kanadskoj pokrajini Alberti čine treće najveće naftne rezerve u svijetu. Predviđa se i da će Sjeverna Amerika do 2025. postati neto izvoznik energije. 

-Strateške implikacije ovog naglog energetskog rasta su pozamašne, rekao je Kofod pred članovima Skupštine. 
-Činjenica da Sjeverna Amerika energetski gledano postaje sve neovisnijom vjerojatno će uvjetovati načine na koje će SAD i Kanada promatrati ostale regije s energetskom proizvodnjom, uključujući možda i Bliski istok. Ako druge zemlje razviju ovaj potencijal, i to će oblikovati njihove globalne izglede i regionalne strategije, zaključio je Kofod.