Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko održao bilateralne sastanke s predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a te izaslanstvima Francuske, Rusije, Njemačke i Europskog parlamenta

Dubrovnik – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko održao je niz bilateralnih sastanaka s izaslanstvima Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Europskog parlamenta koji sudjeluju na 59. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku.

U razgovoru s predsjednikom PS NATO-a Hughom Bayleyem iz Velike Britanije istaknuta je važnost uloge parlamenata u obrani i sigurnosti jer su izravno odgovorni prema građanima koji su ih izabrali. Bayley je ocijenio da je Hrvatska ostvarila zapanjujuću preobrazbu u posljednjih 20 godina te čestitao Saboru na izvrsnoj organizaciji ovog skupa. Leko i Bayley razgovarali su i o perspektivi zemalja Jugoistočne Europe za članstvom u NATO-u. Leko je pozdravio napredak Crne Gore, izrazio žaljenje što je Makedonija zaustavljena na putu u članstvo, optimističnim ocijenio dijalog Srbije i Kosova te izrazio žaljenje zbog izostanka napretka u Bosni i Hercegovini. Bayley je rekao da vrata NATO-a ostaju otvorena uz nužnu demokratizaciju i reforme u zemljama koje žele postati članice istaknuvši kako Hrvatska ima jaku poziciju da pomogne susjednim zemljama u tom procesu. Pohvalio je rad hrvatskih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini NATO-a te ulogu koju hrvatski vojnici imaju u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Na sastanku s izaslanstvom francuskog parlamenta, u kojem su bili Jean Louis Carrère iz Senata i Gilbert Le Bris iz Nacionalne skupštine Francuske istaknuta je dobra suradnja i partnerski odnos Hrvatske i Francuske. Potvrđena je potreba suradnje parlamenata u kreiranju politike i NATO-a i Europske unije, poglavito kad je riječ o zemljama Sredozemlja.

Voditelj izaslanstva Europskog parlamenta u PS NATO-a Ion Mircea Paşcu iz Rumunjske istaknuo je da Hrvatska ima priliku biti glas regije Zapadnog Balkana u Europskoj uniji i NATO-u te da može pomoći drugim članicama da bolje razumiju izazove u ovoj regiji. Potvrđeni su dobri odnosi Hrvatske i Rumunjske, a Leko je najavio i službeni posjet rumunjskom parlamentu koji bi se trebao dogoditi početkom studenoga ove godine.

U razgovoru s parlamentarnim izaslanstvom Rusije naglašena je potreba daljnje suradnje u Vijeću NATO-a i Rusije. Leko je pozdravio napore da se u Siriji pronađe političko rješenje naglasivši važnost dijaloga. Predsjednik Odbora za obranu Ruske dume Vladimir Komoedov i predsjednik Odbora za sigurnost i obranu Ruskog vijeća Federacije Viktor Ozerov govorili su i o potrebi veće gospodarske suradnje Rusije i Hrvatske te su se zauzeli da dva parlamenta više koriste svoj utjecaj po tom pitanju. Leko je rekao da Hrvatska traži rješenja za liberalizaciju viznog režima za ruske državljane, ocijenivši da se pad broja ruskih turista itekako osjeti u hrvatskom turizmu.

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a i zastupnik u njemačkom Bundestagu Karl A. Lamers istaknuo je kako NATO nije samo vojni savez nego politički savez za mir i stabilnost, što je posebno bitno za regiju Jugoistočne Europe. Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska postala članica Europske unije kazavši kako Njemačka smatra da se time Hrvatska vratila u svoju obitelj. Leko je zahvalio Njemačkoj na pomoći te istaknuo da je stabilnost Njemačke bitna za cijelu Europu. Odnosi dvije zemlje su prijateljski i partnerski, a budućnost zajednička – ocijenjeno je na sastanku.