Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na plenarnoj sjednici PS NATO-a govorio o sigurnosti i parlamentarizmu

Dubrovnik – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko govorio je u ponedjeljak na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a o sigurnosti i parlamentarizmu te odgovarao na pitanja članova izaslanstava.

Leko je istaknuo da je problem sigurnosti jedno od najvažnijih pitanja današnjice koje izravno utječe na sva druga područja života. Dodao je kako nacionalni parlamenti imaju posebnu odgovornost, ne samo zato što odobravaju i preispituju sredstva za obranu i sigurnost nego i stoga što mogu biti ključni u utvrđivanju zadovoljava li politika potrebe građana.

Osvrnuo se na ratove i oružane sukobe kojima svjedočimo u posljednjih nekoliko godina, posebice na području Sredozemlja. Leko smatra da u traženju diplomatskih rješenja parlamentarci mogu dati svoj doprinos. 
- Građanski rat u Siriji i posljednji dogovor o uništenju kemijskog arsenala dobar je primjer što dijalog može postići, čak i u najtežim situacijama, rekao je Leko.

Predsjednik Sabora podsjetio je kako Republika Hrvatska od samog početka podupire borbu protiv međunarodnog terorizma jer se nijedna zemlja ne može tom problemu oduprijeti sama. Upozorio je, ipak, da umanjivanje ili preuveličavanje prijetnji ne doprinosi realnom suočavanju s problemom. - Hrvatska želi u svojim regionalnim, ali i širim okvirima pridonijeti širenju prostora stabilnosti i suradnje, rekao je Leko te kao primjer naveo specijalizirane inicijative poput Centra za primjenu zakona u Jugoistočnoj Europi, Centra za sigurnosnu suradnju RACVIAC ili Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice. Najavio je i osnivanje NATO centra izvrsnosti u Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanja članova izaslanstava na plenarnoj sjednici PS NATO-a Leko je potvrdio da će Hrvatska, kao nova članica EU-a, biti čvrsto predana razvoju i jačanju Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije.

govor predsjednika Sabora