UN-ov izaslanik Bert Koenders apelira za pomoć Maliju

Dubrovnik – Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Mali apelirao je u ponedjeljak na parlamentarce zemalja članica NATO-a da lobiraju za slanje dodatnih vojnika, opreme i stručnjaka u svrhu obrane od malijskih džihadista na nestabilnom sjeveru ove zapadnoafričke zemlje.

-Ujedinjeni narodi vas trebaju. Potrebna nam je vaša pomoć, rekao je UN-ov posebni izaslanik Bert Koenders pred Skupštinom u Dubrovniku. Dodao je kako UN-ova mirovna misija ima potrebu za helikopterima i transportnim avionima, inženjerima, stručnjacima za obavještajna pitanja i logistiku, s obzirom na to da misija do veljače želi biti potpuno operativna. 
-Neugodno mi je reći da sam već tri mjeseca na ovoj dužnosti i da na raspolaganju nemam niti jedan helikopter, rekao je Koenders koji vodi UN-ovu misiju u Maliju (MINUSMA).

Francuska je u siječnju pokrenula vojnu operaciju protiv islamističkih skupina povezanih s Al-Qaidom koja je okupirala sjever zemlje. Nakon razdoblja relativnog mira, na sjeveru se iznova razbuktalo nasilje. Izbjeglice smještene u susjednim zemljama na sjeveru nevoljko se vraćaju, a neki se boje i osvetničkih napada malijske vojske. Europska unija obučava malijsku vojsku, a MINUSMA se obvezala da će uskoro imati mirovne snage od 11 tisuća vojnika, budući da francuske trupe smanjuju svoju prisutnost.

-Povezani smo s ovom zemljom; preko Malte i Lampeduze, narko-trgovine putem Južne Amerike preko Gvineje-Bisau i Malija do Europe i dalje, i snosimo barem dio odgovornosti, jer je i Mali dio neželjenih posljedica intervencije u Libiji, rekao je Koenders. Koenders smatra kako bi i sam NATO mogao obučavati afričke snage da ostvare tješnju suradnju te se približe interoperabilnosti, budući da se UN oslanja na snage sa slabom logistikom i opremom. „Ako se odlučimo za regionalni pristup rješavanju problema, bit će to dobra investicija. Ako primijenimo naučene lekcije i prihvatimo lokalna rješenja za lokalne probleme, po mome su mišljenju te misije doista izvedive. Mali nije Irak“, rekao je Koenders.

Kanadska parlamentarka Raynell Andreychuk složila se da bi regionalni pristup cjelokupnom Sahelu trebao biti prioritet. 
-Potrebno je stalno izgrađivati domaće mehanizme reagiranja. I tu bismo mi – NATO, Europa i Sjeverna Amerika - mogli biti korisniji na dosljedniji način, a ne čekati da se poteškoće pojave“, rekla je. Koenders je rekao kako razlozi nesretnih okolnosti u Maliju leže u "uništenju okoliša, demografskom rastu, marginalizaciji etničkih skupina i prisutnosti ekstremista; sve to u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu". Dodao je da je za suočavanje s ovim izazovima potrebna tijesna međunarodna suradnja, dok je za ponovnu izgradnju vojske, koju su pokorili Tuarezi i džihadističke snage, potrebna pomoć izvana.

-Mali i njegovi problemi nisu iza nas. Izazovi stvaranja države i uspostave sigurnosti  i dalje su prisutni, no u ovom trenutku vlada nije sposobna samostalno odgovoriti na njih, rekla je francuska parlamentarka Nicole Ameline. 
-Savezničke snage moraju iskoristiti svoju ulogu, zaključila je.