U Hrvatskom saboru počela Europska međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu

Zagreb – Izazovi održivog turizma: promocija kulturne baštine i zaštita okoliša – tema je prve Europske međuparlamentarne konferencije o turizmu koja je u srijedu počela u Hrvatskom saboru. Konferencija, koja se od 10. do 13. rujna održava u Zagrebu i Malom Lošinju, organizirana je na incijativu saborskog Odbora za turizam.

Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekavši kako Hrvatska želi potaknuti razmjenu mišljenja i iskustava iz dobre legislativne prakse s područja turizma s drugim članicama Europske unije radi zaštite i očuvanja nacionalnih posebnosti svake zemlje.    
–Hrvatski sabor želi pridonijeti tome da europski kontinent svoju turističku ponudu nastavi razvijati u skladu s ciljevima održivog turizma, naglasio je Leko. Zaključio je kako u turizmu leži snaga Europe na globalnom tržištu.

Predsjedatelj Konferencije Goran Beus Richembergh rekao je kako je svrha Konferencije istaknuti ulogu turizma u razvoju nacionalnih ekonomija, potrebu stalnoga jačanja koncepta održivoga turizma i afirmaciju konkretne prakse u odgovornom korištenju kulturne baštine i zaštite okoliša kao dijelovima toga koncepta. –Kulturnu baštinu treba čuvati. Mala Hrvatska ima sedam zaštićenih cjelina na UNESCO-ovu popisu svjetske spomeničke baštine i četrnaest dobara upisanih na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, naglasio je Beus Richembergh te dodao kako Hrvatska posebnu pažnju posvećuje zaštiti prirode, osobito u kontekstu razvoja gospodarstva. 
–Na ovoj konferenciji želimo naučiti što se radi u drugim zemljama i možemo li poboljšati svoju vlastitu praksu na primjeru drugih zemalja. Potrebno je stoga udružiti znanja i iskustva kako bismo stvorili europske standarde radi očuvanja baštine i okoliša, naglasio je Beus Richembergh.

Supredsjedatelj Konferencije Ettore Guglielmo Epifani, predsjednik Odbora za proizvodnju, trgovinu i turizam Zastupničkog doma Republike Italije, istaknuo je kako je turizam čimbenik vitalnosti cijele Europske unije. Dodao je da nacionalne politike stoga trebaju djelovati zajedno u skladu s Lisabonskim sporazumom promičući posebne aktivnosti koje mogu unaprijediti razvoj turizma na europskoj ili lokalnoj razini. –Također je vrlo bitno premostiti fragmentaciju, izvjesne nejasnoće i nedovoljnu koordinaciju koji često opterećuju ovaj sektor te time smanjuju tržišnu vrijednost i najviše kulturnu ponudu, rekao je Epifani.
-Mnoge aktivnosti potrebno je početi u unaprijed zadanim okvirima što podrazumijeva korištenje novih tehnologija i platforma velikih podataka za ciljane i selektivne ponude, digitalnih i infrastrukturnih mreža i dr. Turizam je pokretač gospodarskog razvoja u području koje može potaknuti rast drugih povezanih sektora, zaključio je Epifani.

Sudionici Konferencije predsjednici su i članovi parlamentarnih odbora mjerodavnih za turizam zemalja članica EU-a te Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, Turske i Maroka, predstavnici Europskog parlamenta, Europske komisije, međunarodnih turističkih organizacija te veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj. 

Na svečanom otvorenju nazočili su i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar turizma Darko Lorencin, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, predstavnici Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Udruge hrvatskih putničkih agencija te Udruge hotelijera.

Autor: Služba za medije