Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio srbijanskog veleposlanika Stanimira Vukićevića

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Srbije Stanimira Vukićevića s kojim se suglasio da je europska perspektiva u političkom i ekonomskom pogledu važna za područje jugoistočne Europe.

Referendum za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji predsjednik Sabora Šprem je ocijenio „važnim činom jer se odvijao u trenutku kada je Europska unija opterećena krizom i recesijom, ali i modelom neoliberalnog kapitalizma koji je doživio slom“. Izrazio je uvjerenje da će Europska unija Hrvatskoj donijeti korist i naglasio da već sada postoji veći interes za inozemna ulaganja u Hrvatsku. Vjerujem da je ovo poticaj i Srbiji, kazao je predsjednik Šprem i dodao da Hrvatska podržava priključenje Srbije Europskoj uniji kao i da svoju podršku neće uvjetovati rješavanjem bilateralnih pitanja.

Veleposlanik Vukićević je kazao da je Srbija pružala podršku hrvatskom ulasku u EU jer je to dokaz da se proces proširenja EU ne zaustavlja, a osim toga Srbiji su, zbog niza sličnosti, najprihvatljivija upravo hrvatska iskustva iz procesa pristupanja. Prema njegovim riječima, većina građana kao i sve političke stranke, osim jedne, u Srbiji su za članstvo u EU jer uviđaju da se time postiže stabilnost, ujednačavaju se kriteriji, a i bolje je pripadati zajednici država nego biti sam za sebe. Srbija radi na postizanju statusa kandidata, rekao je srbijanski veleposlanik iznijevši da Srbija želi da pitanje Kosova bude riješeno na način koji će biti prihvatljiv za obje strane.

U razgovoru dvojice dužnosnika je ustanovljeno kako na obje strane postoji volja da se riješe sva otvorena pitanja kao i da bi trebalo intenzivirati parlamentarnu suradnju te raditi na tome da se zadrže dobri trgovinski odnosi i nakon promjena koje će donijeti hrvatsko članstvo u Europskoj uniji.

Autor: Ured predsjednika Sabora