
Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir sudjelovala je u srijedu na otvorenju Inovacijskog foruma „Inovacije u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, šumarstvu i veterinarstvu“, u organizaciji Hrvatske zajednica inovatora koji se održava na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
- Donesena Strategija i Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske, konačno su potvrdili viziju Hrvatske zajednice inovatora staru već sedamnaest godina da će se poljoprivreda i prehrambena industrija u Republici Hrvatskoj u budućem razdoblju moći razvijati samo uz poticanje inovacija koje će povećati dohodak poljoprivrede, izjavio je uoči početka foruma predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga, uputivši poziv svim dionicima poljoprivrednog sektora i sektora prehrambene industrije da se uključe u rasprave o inovacijama u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.
- Poljoprivreda je strateška gospodarska grana ne samo za nas u Hrvatskoj već za svaku zemlju koja vodi računa o svom suverenitetu i prehrambenoj sigurnosti, a poljoprivredni sektor danas je nezamisliv bez inovacija i digitalizacije jer se proizvodnja i potrošnja hrane koje se sjećaju naši roditelji bitno promijenila, uvodno je istaknula Marijana Petir. Kazala je da utjecaj zahtjeva tržišta, klimatske promjene, prekidi u lancima opskrbe hranom i zahtjevi održivosti traže od nas korištenje svih raspoloživih alata kojima bismo smanjili negativan utjecaj na proizvodne resurse. Dodala je kako je jedan od tih alata i poticanje inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru što je prepoznato u hrvatskoj Strategiji poljoprivrede do 2030. godine kao jedan od četiri strateška cilja, a u kojoj je planirano izdvajanje 2,5 posto BDP-a za inovacije do 2030. godine jer smo sada ispod prosjeka EU, rekla je Petir.
Petir je istaknula kako znanost, tehnologija i inovacije mogu pomoći da na održiv način koristimo agrotehničke mjere u poljoprivredi, zaustavimo degradaciju poljoprivrednog zemljišta i podignemo stupanj kvalitete hrvatskih proizvoda, što će utjecati i na njihovo bolje tržišno pozicioniranje, posljedično i na rast konkurentnosti proizvođača i omogućiti nam da sa što manjim korištenjem resursa proizvedeno dovoljno kvalitetne hrane, hrane koja će biti dostupna svima – kako cijenom, tako i kvalitetom i u čijoj će se proizvodnji ogledati briga za poljoprivredno zemljište, hrvatsko selo i ruralne zajednice.
Osvrćući se na prevladavajuću stariju dob naših poljoprivrednika, Petir je pozvala inovatore i znanstvenu zajednicu da razmotre i predlože rješenja i inovacije kojima bi ovoj skupini naših poljoprivrednika olakšali poljoprivrednu proizvodnju uz korištenje inovacija i dali im više znanja o tehnikama i tehnologijama kojima mogu unaprijediti svoj odnos prema proizvodnim resursima, uključujući brigu o zaštiti ruralnih područja i očuvanju bioraznolikosti.
U radu foruma sudjeluju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Agronomskog fakulteta, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, Veterinarskog fakulteta, Udruge biofila Hrvatske i Hrvatske zajednice inovatora, a na forumu je predstavljen 16. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2025., koji će se od 15. do 17. svibnja 2025. godine održati u Zadru.