Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku

Izvješće Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o Prijedlogu odluke o imenovanju pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku na svojoj 127. sjednici Odbora održanoj 11. ožujka 2024. raspravljao je o Prijedlogu odluke o imenovanju pravobranitelja za osobe s invaliditetom koju je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila Vlada Republike Hrvatske, aktom od 8. ožujka 2024.
    Odbor je o Prijedlogu odluke raspravljao kao matično radno tijelo, sukladno s člankom 85. Poslovnika Hrvatskoga sabora.
    Predstavnica predlagatelja u uvodu je istaknula kako je u smislu odredbe članka 22. stavka 1. Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom, pokrenut postupak za imenovanje pravobranitelja za osobe s invaliditetom te je objavljen i javni poziv za prijavu kandidata. Na temelju provedenog postupka po objavljenom pozivu Vlada RH je na sjednici održanoj 8. ožujka 2024. utvrdila Prijedlog o imenovanju Darija Jurišića pravobraniteljem za osobe s invaliditetom. Darijo Jurišić, dosadašnji zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom ocijenjen je kao najbolji kandidat zbog svog dosadašnjeg rada i zalaganja u Uredu pravobraniteljice, potpuno upućen u materiju i s jasnom slikom o očekivanjima osoba s invaliditetom, za kojeg su preporuku dale i mnoge udruge osoba s invaliditetom.
    U provedenoj raspravi članica Odbora Ljubica Lukačić, u ime osoba s invaliditetom, pozdravila je izbor dosadašnjeg zamjenika pravobraniteljice na ovu funkciju, smatrajući da je uspostavio s osobama s invaliditetom jednu izuzetno dobru komunikaciju, što je od velike važnosti. S njom se složila i predsjednica Odbora izrazivši svoje zadovoljstvo, s obzirom na to da njegov izbor predstavlja odličan kontinuitet i nastavak procesa u radu Ureda, koji je dosadašnja pravobraniteljica sa svojim timom izrazito vrijedno i kvalitetno vodila, a sada se taj kontinuitet nastavlja.

    Nakon provedene rasprave članovi Odbora jednoglasno su (9„za“) odlučili predložiti Hrvatskom saboru da donese 
ODLUKU O IMENOVANJU PRAVOBRANITELJA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

    Za izvjestiteljicu na sjednici Hrvatskoga sabora Odbor je odredio Renatu Sabljar – Dračevac, dr. med., predsjednicu Odbora, a u slučaju njezine spriječenosti prim. mr. Maju Grba – Bujević, dr. med., potpredsjednicu Odbora.                             

PREDSJEDNICA ODBORA 

Renata Sabljar-Dračevac, dr. med.