Obavijest za medije

Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme, ovogodišnji najveći sastanak uživo predsjednika parlamenata, održat će se 25. listopada 2022. u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

Sastanku će prethoditi večera dobrodošlice u hotelu The Westin Zagreb 24. listopada 2022. 

Očekuje se da će na ovom prvom velikom parlamentarnom summitu koji se održava uživo od početka pandemije bolesti COVID-19 sudjelovati mnogi predsjednici parlamenata zemalja potpisnica Krimske platforme te drugih parlamenata (procjenjuje se da će stići oko 50 izaslanstava). 

Zbog izrazito zahtjevne sigurnosne situacije i nesigurnih okolnosti u Ukrajini, Hrvatski sabor je prihvatio prijedlog ukrajinskog parlamenta (Verhovne Rade) da u Zagrebu ugosti Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme. 

Parlamentarna dimenzija, u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog sabora i Verhovne Rade, uspostavlja se nakon dva summita čelnika država i vlada Međunarodne krimske platforme, od kojih je drugi održan virtualno u kolovozu 2022. godine.  

Summit 25. listopada 2022. obraćanjima će otvoriti hrvatski i ukrajinski predsjednici parlamenta Gordan Jandroković i Ruslan Stefančuk, te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Prilikom otvaranja summita prisutnima će se video vezom obratiti Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Detaljni program bit će uskoro objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora te izravno dostavljen akreditiranim predstavnicima medija.

Praktične informacije za predstavnike medija

 

1.    Akreditacije za medije
Predstavnici medija koji prate summit moraju se akreditirati putem obrasca za akreditaciju najkasnije do 20. listopada 2022. Kako bi dostajalo vremena za sigurnosnu provjeru standardne razine, pozivamo vas da akreditaciju obavite dovoljno vremena unaprijed. Obrasci za akreditacije dostupni su na sljedećim poveznicama: (engleski jezik) i (hrvatski jezik). 
Akreditacijske kartice moći ćete preuzeti 24. listopada 2022. od 16:00 do 19:30 sati u hotelu The Westin Zagreb (Ulica Izidora Kršnjavoga 1) te 25. listopada 2022. od 07:30 do 09:30 sati na istočnom ulazu za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. 

2.    Prilike za snimanje i fotografiranje
•    24. listopada 2022. (cca. 20:00 sati): početak večere dobrodošlice u hotelu The Westin  Zagreb (ograničeno vrijeme)
•    25. listopada 2022. (8:30 – 9:20 sati): dolazak čelnika izaslanstava pred glavni ulaz u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, gdje ih dočekuju domaćini, predsjednik Hrvatskog sabora g. Jandroković i predsjednik Verhovne Rade Ukrajine g. Stefančuk 
•    25. listopada 2022. (9:25 sati): zajednička fotografija u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice
•    25. listopada 2022. (9:30 sati): početak summita (ograničeno vrijeme)
•    25. listopada 2022. (cca. 13:45 sati): izjava za medije predsjednika hrvatskog i ukrajinskog parlamenta Gordana Jandrokovića i Ruslana Stefančuka

3.    Video pool
AV signal (EBU standard) iz dvorane „Dora“, u kojoj se održava sastanak, osigurava Hrvatska radiotelevizija, pružatelj usluga emitiranja. Upite za dodatne informacije o medijskom izvještavanju sa summita, zahtjeve za signale kao i parametre satelita, molimo šaljite na: mediadesk@hrt.hr 

4.    Photo pool
Dvoranu „Dora“ pokrivat će Hinina Foto agencija FaH. Kontakt: fah@hina.hr 

5.    Izjave za medije
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Verhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk izjave za medije daju po završetku sastanka (Služba za medije Hrvatskog sabora pružat će ažurirane informacije na licu mjesta).

6.    Ulaz za medije 
Predstavnici medija u zgradu NSK-a mogu ući na istočni ulaz za medije.

7.    Dvorana za medije 
Predstavnici medija bit će smješteni u dvoranu „Judita“, gdje će im biti osiguran izravni prijenos na engleskom jeziku, uz mogućnost praćenja na linkovima na hrvatskom i ukrajinskom jeziku.  

8.    Reportažna kola
Za sva pitanja o lokacijama, molimo, obratite se na: press.crimea@sabor.hr  

9.    Ažuriranje informacija
Predstavnici medija bit će obavješteni o svim promjenama na licu mjesta, a ažurirane informacije objavljivat će se i na mrežnoj stranici (engleski jezik) i (hrvatski jezik).

10.    Kontakti

Marina Buntić Juričić (akreditacije, upiti, opće informacije)
e-mail: press.crimea.zagreb@sabor.hr; mobitel: +385/99/8154-634

Sandra Rizmaul (glasnogovornica g. Jandrokovića)
e-mail: sandra.rizmaul@sabor.hr; mobitel: +385/99/5217-371

Katerina Lisenko (glasnogovornica g. Stefančuka)
e-mail: katya.lyusenko@gmail.com; mobitel: +380/980795609