Članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbora za obranu primili polaznike 16. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić"

Zagreb - U okviru školskog programa polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić" tradicionalno posjećuju hrvatske državne institucije, pa su tako posjetili Hrvatski sabor radi detaljnijeg upoznavanja s radom radnih tijela iz područja obrane i nacionalne sigurnosti.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman i predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić u uvodnom dijelu razgovora informirali su nazočne visoke vojne časnike Hrvatskoga vojnog učilišta i polaznike Ratne škole o aktivnostima, djelokrugu rada te ulozi odbora u donošenju odluka o ključnim dokumentima i zakonima iz područja obrane i nacionalne sigurnosti. 

Zamjenik ravnatelja Hrvatskoga vojnog učilišta i zapovjednik Ratne škole "Ban Josip Jelačić" Slaven Zdilar zahvalio je članovima dvaju odbora na prijemu te ukratko izložio program i planove unapređenja rada Ratne škole. Ove školske godine, posebno je istaknuo Zdilar, među polaznicima su i pripadnici oružanih snaga iz drugih država te znatno veći broj polaznika iz civilnog dijela državne uprave RH što potvrđuje kvalitetu programa škole. 

Nakon uvodnih izlaganja predsjednici odbora odgovarali su na pitanja polaznika, među ostalim i o načinu odabira članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, o ulozi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u kreiranju Strategije nacionalne sigurnosti te o postupku donošenja odluka i zakona iz područja obrane u Hrvatskome saboru. Suradnja i kontinuirana razmjena informacija između civilnog i vojnog sektora u ovim područjima iznimno je važna, naglasili su Tuđman i Ivić.
 
Sugovornici su zaključno razmijenili mišljenja i o problemu sve manjih izdvajanja financijskih sredstava iz državnog proračuna za područje obrane te o aktualnoj situaciji u Ukrajini.
 

Autor: Služba za medije