Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana iz Ogulina najuspješnija na online kvizu o poznavanju Sabora

Zagreb – Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u petak prvo online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola. Tri najuspješnije škole po broju osvojenih bodova, od mogućih 90, su: Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana Ogulin (84,5), Ekonomska i turistička škola Daruvar (81,67) i Srednja škola Marka Marulića Slatina (81). 

Proteklih je godina ovo natjecanje organizirano samo za učenike osnovnih škola.

Učenici su ostvarili izvrsne rezultate. Više od 70 posto škola riješilo je test s više od 70 posto točnih odgovora, a više od 90 posto škola riješilo je test s više od 60 posto točnih odgovora.

Kroz trideset pitanja kviza učenici srednjih škola pokazali su koliko poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu i mjesto u suvremenoj hrvatskoj povijesti od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, što znaju o ustavnim ovlastima Sabora i njegovu odnosu kao nositelja zakonodavne vlasti s nositeljima drugih grana vlasti u Republici Hrvatskoj, njegovu ustroju, djelokrugu poslova i načinu rada, procedurama u donošenju zakona i drugih akata koje donosi Sabor, kao i o pravima i dužnostima saborskih zastupnika.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su srednjoškolci 41 škole diljem Hrvatske, ukupno njih 246 raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu je svaki učenik u timu imao svoju zamjenu.

Učenici su iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarali na 30 pitanja u vremenu od 30 minuta. Svaki je učenik u tročlanom timu na svom računalu rješavao natjecateljski test, a rezultat tima je zbroj osvojenih bodova svakog člana tima.

Informatičku podršku online kviz natjecanja osigurao je CARNet.

Rezultati online kviza „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"