Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Svekineskoga narodnog kongresa NR Kine boravi u radnom posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Svekineskoga narodnog kongresa NR Kine boravi u radnom posjetu Hrvatskome saboru. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac zajedno s članovima Odbora Igorom Dragovanom, Gordanom Jandrokovićem, Marinom Jurjevićem, Melitom Mulić, Tanjom Vrbat Grgić, Igorom Kolmanom i Jasenom Mesićem održao je danas sastanak s članovima Odbora za vanjsku politiku Svekineskoga narodnog kongresa NR Kine koje je predvodila predsjednica Odbora Fu Ying. 

Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja o bilateralnim odnosima koji su ocjenjeni vrlo dobrima i prijateljskima. Između Kine i Hrvatske uspostavljen je odličan politički dijalog, o čemu svjedoče i brojne posjete na visokoj razini s obje strane, međutim, sada je potrebno definirati konkretnija područja suradnje i započeti njihovu realizaciju, posebno u gospodarskim i trgovinskim odnosima, transportu, turizmu, poljoprivredi, znanosti i obrazovanju, ocijenili su sugovornici. Veliki poticaj za daljnji razvoj turističke i poslovne suradnje Kine i Hrvatske bio bi rješavanje problema strogoga viznog režima za kineske državljane te pojednostavljivanje procedura i formalnosti u poslovanju s Hrvatskom, naglasila je Fu Ying. 

Fu Ying je čestitala Hrvatskoj na prvoj godini članstva u EU-u te istaknula važnost koju Kina pridaje suradnji s Europskom unijom. Pri tome se posebno osvrnula na inicijativu kineskog predsjednika ”Novi put svile”, strategiju kojom bi se omogućilo uspostavljanje gospodarskog pojasa od Kine preko Srednje Azije do Europe, a u koji bi također bila uključena i Hrvatska. 

Na kraju susreta razmotrena su i aktualna vanjskopolitička događanja u svijetu, odnosi Kine i Hrvatske sa susjednim državama te odnosi Kine s Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama. 
 

Autor: Služba za medije