Milorad Pupovac primio veleposlanika Republike Tunisa Mohameda Samira Koubaau

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac primio je u posjet veleposlanika Republike Tunisa sa sjedištem u Beču Mohameda Samira Koubaau. 

Veleposlanik Koubaa čestitao je Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju izrazivši želju za konsolidiranjem odnosa između naših zemalja, posebno između naših parlamenata. Koalicija koja je trenutačno na vlasti u Tunisu omogućila je pravu mjeru političke ravnoteže i otvorenosti zemlje koja želi biti važan partner Europskoj uniji jer veći dio trgovinske razmjene provodi upravo s EU-om. Veleposlanik je rekao kako se njegova zemlja nalazi na ispravnom putu demokratske tranzicije, a Hrvatsku vidi kao zemlju koja bi svojim iskustvom mogla uvelike pridonijeti razvoju Tunisa. Stoga predlaže jaču parlamentarnu suradnju posebno u okviru mediteranskih asocijacija. 

Milorad Pupovac naglasio je kako je Hrvatska zainteresirana za procese koji se odvijaju na području Sjeverne Afrike, posebno na području Mediterana, smatrajući ga jednim od naših strateških interesa. Predsjednik Odbora istaknuo je turizam kao posebno zanimljivo gospodarsko područje od zajedničkog interesa. Hrvatska pozdravlja političke procese demokratizacije Tunisa, a kako su pitanja ljudskih prava za nas izuzetno važna pitanja, Hrvatska nudi svoje iskustvo smatrajući da, s obzirom na našu prošlost, možemo bolje razumjeti tunisku realnost, rekao je Pupovac. Naglasio je kako je osobito važno umijeće stvaranja ravnoteže između pitanja nacionalnog identiteta i zajedničkih vrijednosti.
 

Autor: Služba za medije