Na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova predstavljena kampanja protiv nasilja nad ženama

Zagreb - Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora održao je, povodom 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, tematsku sjednicu na kojoj je predstavljena kampanja ”RECI DA” Autonomne ženske kuće Zagreb u sklopu programa potpora Europske komisije CARDS 2004, a u suradnji s gradom Zagrebom. 

U radu tematske sjednici sudjelovale su saborske zastupnice i zastupnici te predstavnice i predstavnici nadležnih ministarstava, državnih ureda i nevladinih udruga.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol u uvodnoj je riječi podsjetila na petu obljetnicu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i na nužnost ustrajanja svih institucija i organizacija u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja. Iznijevši statističke podatke o broju prijavljenih i procesuiranih slučajeva nasilja u obitelji u proteklih pet godina, zaključila je kako broj prijava policiji kontinuirano raste te je upozorila na nerazmjerno velik broj predloženih mjera od strane policije i nizak broj sudski propisanih mjera. Naglasila je kako je nasilje u obitelji činjenica koja mora ostati u fokusu interesa političara, nevladinih udruga i javnosti. 

Osim predsjednice Odbora Gordane Sobol, kratka izlaganja održale su i predstojnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritinik te koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle koja je i predstavila tekuću kampanju ”RECI DA”. Kampanja je pokrenuta u sklopu programa potpore Europske komisije CARDS 2004 "Žensko sklonište i savjetovalište - pružanje i osnaživanje servisa i potpore ženama i njihovoj djeci koja su preživjela nasilje u obitelji". Kampanja je, po riječima Neve Tolle, usmjerena na tri razine vlasti - državnu, regionalnu i lokalnu, te ima tri glavna fokusa: osnaživanje politike ravnopravnosti, poštivanje međunarodnih dokumenata i osiguravanje redovitog financiranja skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. 

U raspravi koja je uslijedila razmijenjeni su prijedlozi i stajališta o ovom problemu na području RH, posebno od strane članica nevladinih organizacija koje se bave ovom tematikom. Sudionice tematske rasprave nekoliko puta su istaknule kako je potrebno državni proračun, ali i lokalne proračune učiniti „rodno osjetljivijima“. Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol rekla je kako će pokrenuti tu inicijativu u Saboru prilikom izglasavanja novog proračuna.

Autor: Služba za odnose s javnošću