Najbolji plasman na online kvizu o poznavanju Sabora postigla OŠ Luka iz Sesveta

Zagreb - Nakon natjecanja za srednjoškolce sredinom ožujka, saborska Služba za građane organizirala je 26. ožujka sedmo po redu online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskog sabora za učenike osmih razreda osnovnih škola.

Prvi, preliminarni rezultati kviza za osnovne škole „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“, objavljeni u petak, dali su poredak prvih deset najboljih školskih timova, a konačni rezultati objavljeni su u ponedjeljak, 29. ožujka. 

Prema konačnim rezultatima, najbolji bodovni plasman (87 bodova od mogućih 90) postigle su Osnovna škola Luka iz Sesveta i Osnovna škola Tituša Brezovačkog iz Zagreba. Sukladno Pravilima natjecanja, škole s istim brojem osvojenih bodova rangiraju se prema vremenu predaje testa. Kako su učenici OŠ Luka kviz riješili u kraćem vremenu (0:59:39) od učenika OŠ Tituša Brezovačkog (1:05:29), pobjedu su odnijeli mladi Sesvečani.

Dva učenika riješila su kviz s maksimalnim brojem bodova (30). To su Patrick Šimunec iz OŠ Luka Sesvete te Bartol Belošević iz OŠ Tituš Brezovački Zagreb.

U natjecanju je sudjelovalo 240 učenika iz 40 osnovnih škola diljem Hrvatske. Iz svojih informatičkih učionica, učenici su u 30 minuta morali odgovoriti na trideset pitanja o Hrvatskom saboru, njegovoj ulozi kroz povijest, znamenitim pojedincima iz povijesti saborovanja, o suvremenom Saboru od konstituiranja demokratskog višestranačkog Sabora do danas, njegovim ustavnim ovlastima, nadležnostima, djelokrugu i načinu rada te o pravima i dužnostima saborskih dužnosnika. 

Informatičku podršku online kviz-natjecanju osigurao je CARNet.

Preliminarni rezultati online kviza za učenike osnovnih škola "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" (26. ožujka 2021.)

Konačni rezultati online kviza za učenike osnovnih škola "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" (29. ožujka 2021.)