Odbor za poljoprivredu održao tematsku sjednicu o Prijedlogu zakona o poljoprivredi

Zagreb - Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora održao je tematsku sjednicu o Prijedlogu zakona o poljoprivredi. 

Sudjelovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Udruge obiteljskih gospodarstava „Život“, udruga proizvođača, predstavnika lokalne (područne) i regionalne samouprave te drugi zainteresirani.

Svi sudionici sjednice potvrdili su da je Prijedlog zakona o poljoprivredi "krovni zakon" za ovo područje koji treba na jednom mjestu osigurati potpunu poljoprivrednu regulativu. 

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić istaknuo je kako je važno da do drugoga čitanja u Hrvatskome saboru Prijedlog zakona o poljoprivredi bude dobro koncipiran i primjenjiv te da se uključe svi čimbenici koji doprinose boljim rezultatima i ciljevima poljoprivredne politike. 

Tijekom sjednice bile su iznesene mnoge primjedbe, mišljenja, prijedlozi i komentari na pojedine članke Prijedloga zakona. Sudionici sastanka su, između ostalog, iskazali potrebu bolje suradnje Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede, posebice u kontekstu nadzora i inspekcije obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Kao važni problemi poljoprivredne politike istaknuti su starosna struktura i kvalifikacije poljoprivrednih proizvođača te zapušteno poljoprivredno zemljište. 

Predstavnica Hrvatske poljoprivredne komore Tajana Radić podsjetila je na diskriminaciju Komore te na određene javne ovlasti koje su joj oduzete, a važne su za funkcioniranje Komore. 

Na regionalnu podijeljenost u proizvodnji te na uskraćivanje financijskih potpora od Europske komisije upozorio je predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana Željko Aragović.

Predstavnik Hrvatskoga saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić istaknuo je teško stanje u mljekarskoj proizvodnji te dodao da će Hrvatska uskoro biti zemlja bez mlijeka.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva temelj su održivoga poljoprivrednog razvoja Republike Hrvatske te zaslužuju bolji i kvalitetniji tretman, složili su se svi sudionici tematske sjednice. 

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol naglasila je da će ministarstvo razmotriti navedene prijedloge za poboljšanje Zakona o poljoprivredi, ali u skladu s odredbama osnovnih uredbi Europskoga parlamenta i Vijeća koje uređuju područje poljoprivrede. 
 

Autor: Služba za medije