Odbor za ravnopravnost spolova održao tematsku sjednicu o pravima osoba u izvanbračnim zajednicama

Zagreb - Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora u suradnji s Autonomnom ženskom kućom Zagreb (AŽKZ) održao je tematsku sjednicu s temom: „Reguliranje prava osoba koje žive u izvanbračnim zajednicama u novom Obiteljskom zakonu“. Na tematskoj sjednici sudjelovali su, osim saborskih zastupnika i zastupnica, i predstavnici nadležnih državnih institucija te predstavnice udruga koje se bave zaštitom ženskih ljudskih prava. 

Odvjetnica Autonomne ženske kuće Zagreb Sanja Bezbradica Jelavić uvodno je predstavila prijedloge amandmana AŽKZ-a na Prijedlog obiteljskog zakona koji je prošao prvo čitanje u Hrvatskome saboru. Sanja Bezbradica Jelavić istaknula je da predloženi Obiteljski zakon sadrži ozbiljne nedostatke, posebice dio Zakona koji se odnosi na diskriminiranje izvanbračnih partnera u kontekstu posvojenja djece. Bezbradica Jelavić ukazala je i na važnost jednakopravnog postupanja vezano uz porezni status, a u odnosu na rješavanje imovinskopravnih odnosa za izvanbračne partnere. -Pozivamo predlagatelja Zakona da uvrsti amandmane AŽKZ-a u Prijedlog obiteljskog zakona koji su plod znanja i dugogodišnjeg iskustva u radu sa ženama koje su proživjele obiteljsko nasilje, zaključila je Bezbradica Jelavić. -Obiteljski zakon treba biti u suglasju sa stvarnim životom, životom kojim živimo, bez predrasuda i diskriminacije, istaknula je zastupnica Jadranka Kosor. 

U zaključnom dijelu tematske sjednice zastupnici i zastupnice upozorili su na važnost izjednačavanja bračne i izvanbračne zajednice u svim pravima te su podržali inicijativu i amandmane AŽKZ-a.
 

Autor: Služba za medije