Održan okrugli stol o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

Zagreb - Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora održao je okrugli stol o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.
 
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, predstavnici Vlade RH, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i UNICEF-a predstavili su na okruglome stolu zaključne primjedbe UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. 

Odbor je te zaključke usvojio nakon konstruktivna dijaloga s Vladom RH održana u Ženevi 30. i 31. ožujka 2015. Zaključne primjedbe ujedno su i preporuke za daljnju provedbu Konvencije u Republici Hrvatskoj.
 
U uvodnom dijelu okrugloga stola nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Posebno je istaknuo važnost današnje teme te dodao da je za svako društvo, pa tako i hrvatsko, važno izjednačavanje i uključivanje osoba s invaliditetom u sve vidove društvenoga života te podizanje svijesti o ovoj problematici. Predsjednik Sabora Leko posebno je upozorio na moralnu i etičku obvezu te dužnost uklanjanja svih vrsta prepreka osobama s invaliditetom te omogućavanje ravnopravna sudjelovanja u društvu. 
 
Predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Jovanović podsjetio je da je Hrvatski sabor ratificirao UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom  1. lipnja 2007. Time je Sabor iskazao opredjeljenost za puno ostvarivanje svih temeljnih ljudskih prava i postizanje jednakosti osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, dodao je Jovanović. 
 
Na važnost razumijevanja osoba s invaliditetom i njihovih prava upozorila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak te dodala da u promicanju i zaštiti njihovih prava te u oblikovanju politika ključnu ulogu imaju Sabor i saborski zastupnici. - Uvijek je važno iznova podsjećati na odgovornost zakonodavne vlasti da u svojem radu stvara temelje uključenosti osoba s invaliditetom, istaknula je Slonjšak.
 
Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš predstavila je različite aktivnosti koje Ministarstvo provodi u kontekstu zaštite prava osoba s invaliditetom te se posebno osvrnula na zakonodavni okvir kojim se uređuje to područje. 
 
U nastavku je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih i predsjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom Iva Prpić predstavila zaključne primjedbe UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na dvije važne preporuke. 

– Hitna je preporuka Odbora da se poduzmu direktni koraci za rješavanje teške situacije u ustanovama te zaustave nedobrovoljni tretmani i korištenje mjera sputavanja. Važna je i sugestija da se zakonodavstvo uskladi s Konvencijom. Druga važna preporuka Odbora je da se donesu hitne izmjene i dopune zakona kojima se bezuvjetno zabranjuje sterilizacija dječaka i djevojčica s invaliditetom te odraslih osoba s invaliditetom ako ne postoji njihov osobni i slobodni pristanak, dodala je Prpić. 
 
Nadalje su izložene i ostale preporuke UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom koje su predstavile Marica Mirić, članica predsjedništva Zajednice saveza za osobe s invaliditetom Hrvatske, Valentina Otmačić i predstojnica UNICEF-ova ureda u RH i Branka Meić Salie. Posebno su istaknuta područja koja se odnose na žene s invaliditetom, pristupačnost, slobodu izražavanja i mišljenja, djecu s invaliditetom, osposobljavanje i rehabilitaciju, obrazovanje, rad i zapošljavanje te socijalnu zaštitu osoba s invaliditetom.
 

Autor: Služba za medije