Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec nazočila na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta

Zagreb - Središnjim komemorativnim skupom na Židovskom groblju na Mirogoju kod skulpture "Mojsije" polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen je Jom Hašoa - Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Vijence su položili predstavnici Židovske općine Zagreb, izaslanici predsjednika Republike, Vlade i Sabora, predstavnici Savjeta za nacionalne manjine, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, predstavnici Grada Zagreba, veleposlanstava Poljske, Mađarske, Austrije i Srbije u Republici Hrvatskoj. 

Podsjetivši kako je izraelski Kneset prije šezdeset godina utvrdio Jom Hašou kao Dan sjećanja na žrtve holokausta, predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus upitao je što je svijet upamtio i kakve je poruke izvukao iz strahota Drugoga svjetskog rata i genocida nad Židovima, Romima i drugima progonjenim zbog rase, vjere, nacionalnosti, političke i seksualne orijentacije. 

Upozorio je na porast antisemitizma u Europi i svijetu posljednjih godina. Ekstremna desnica ponovno u mnogim zemljama Europe jasno i glasno proklamira nacionalizam i rasizam, otvoreno napada strance i sve one koji su drugačiji, rekao je. -Pogledajmo snagu ekstremne desnice, koja u nekim zemljama Europe na parlamentarnim izborima ili anketama prelazi 20 posto, kao u Mađarskoj i Francuskoj, kazao je Kraus. -I u Hrvatskoj smo svjedoci porasta nacionalizma, ksenofobije, svih vrsta netolerancije te agresivnog, netolerantnog govora na televiziji kao najjačem mediju, ali i u svim drugim medijima, upozorio je.

Molitvu za žrtve holokausta predvodio je glavni rabin Koordinacije židovskih općina u RH Lucian Moše Prelević. (HINA/Služba za medije)
 

Autor: HINA/Služba za medije