Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio čileanskog veleposlanika Alberta Sepúlvedu

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanika Republike Čile u Republici Hrvatskoj Alberta Sepúlvedu. 

Neven Mimica izrazio je svoje duboko žaljenje zbog katastrofe koja je pogodila Čile. Potpredsjednik Mimica sljedeći tjedan putuje u Čile gdje će, kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, 11. ožujka 2010. godine prisustvovati svečanoj inauguraciji novog čileanskog predsjednika Sebastiana Pinera. 

"Cijenimo još više Vaš dolazak na inauguraciju u ovoj teškoj situaciji koja je zadesila Čile. Time nam iskazujete veliku čast", riječi su zahvale koje je čileanski veleposlanik uputio potpredsjedniku Mimici, misleći na katastrofalan potres koji je krajem veljače pogodio Čile i pritom uzeo mnoge ljudske živote. Alberto Sepúlveda zahvalio je hrvatskim dužnosnicima na izrazima sućuti i riječima podrške upućenima čileanskim vlastima povodom tragedije koja je zahvatila tu zemlju. Potres u Čileu, magnitude 8,8 po Richteru, osim što je odnio mnoge ljudske živote, pričinio je golemu materijalnu štetu. Srušene su i razorene brojne kuće i zgrade, najviše je stradala infrastruktura, komunikacije, ceste, mostovi, luke, a potres je pokrenuo i plimni val koji je uzrokovao daljnja razaranja, rekao je čileanski veleposlanik. Prema podacima čileanskih vlasti potresom je pogođeno dva milijuna ljudi. Čile je smješten na jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu, posebice se pamti još razorniji potres od ovog posljednjeg koji je pogodio Čile 1960. godine, magnitude od čak 9,5 stupnjeva.

Autor: Služba za odnose s javnošću