Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić govorio o klimatskim promjenama na Konferenciji predsjednika parlamenata Regionalnog partnerstva, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske

Ljubljana - U prostorijama slovenskog parlamenta počeo je radni sastanak predsjednika više srednjoeuropskih država kojemu nazoči i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. Predsjednike parlamenata Slovačke, Češke, Bugarske, Hrvatske, Austrije i Poljske pozdravio je na početku predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar, nakon čega je započela rasprava koja se bavi temom utjecaja klimatskih promjena na poljoprivrednu i prometnu politiku u regiji.

Uvodno izlaganje o klimatskim promjenama održala je profesorica na ljubljanskom Fakultetu za biotehniku i najpoznatiji slovenski stručnjak s područja klimatologije Lučka Bogataj Kajfež.

U radu panela u petak i rasprave u subotu, koja će se baviti utjecajima odredaba Lisabonskog ugovora na djelovanje parlamenata i pravosuđa u državama članicama, sudjeluje i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Bebić je u petak istaknuo da i Hrvatska vlada s velikom pozornošću prati dokumente svjetskih organizacija o negativnim posljedicama klimatskih promjena. "Štetni utjecaji u klimatskim promjenama sve su izraženiji i u Hrvatskoj", rekao je u svom izlaganju Bebić, dodavši da je u Hrvatskoj posebno osjetljivo pitanje mogućih posljedica koje bi izazvalo povećanje razine mora, s obzirom na utjecaj koji bi to imalo na poljoprivredu i turizam, pri čemu je istakao važnost hrvatske obale koja je duga 5800 kilometara. "Razdoblje od 1991. do 2000. bilo je najtoplije desetljeće u 20. stoljeću, a štete na poljoprivrednim usjevima u Hrvatskoj od 2000. do 2007., koje su izazvale ekstremne prilike zbog klimatskih promjena, iznosile su čak 1,1 milijarda eura", rekao je Bebić.

Regionalno partnerstvo u kojemu sudjeluju države Višegradske skupine - Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka i Austrija - pokrenula je Austrija 1997., kao oblik regionalne suradnje na svim područjima koju koordiniraju ministarstva vanjskih poslova. U sklopu toga partnerstva do sada je održano više konferencija i tematskih susreta, kako prilikom pristupnog procesa spomenutih država Europskoj uniji i NATO savezu, tako i nakon pristupa.

Prema riječima predsjednika slovenskog parlamenta Pavla Gantara, Hrvatska i Bugarska pozvane su na radni sastanak predsjednika parlamenata regionalnog partnerstva kao gosti zbog svog utjecaja na prometnu i ekološku politiku u široj regiji.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora