Predsjednik Sabora susreo se s predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Kanade Millikenom

Ottawa - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednik Zastupničkog doma parlamenta Kanade Peter Milliken su na sastanku u Ottawi potvrdili izvrsne odnose dviju zemalja i njihov daljni uspon, u čemu je upravo parlamentarna diplomacija odigrala važnu ulogu. 

"Na razgovorima su potvrđeni izvrsni odnosi Hrvatske i Kanade i da ti odnosi imaju stalnu uzlaznu putanju", izjavio je nakon sastanka predsjednik Sabora. "Kanada je bila među zemljama koja je stalno podupirala hrvatsko članstvo u NATO-u, koja podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju i koja ima jako dobro mišljenje o suradnji naših vojnih kontigenata u misiji NATO-a u Afganistanu", dodao je Luka Bebić, prvi predsjednik Hrvatskog sabora koji boravi u službenom posjetu Kanadi od uspostave diplomatskih odnosa dviju država. Naglasio je da njegov posjet, kao i raniji posjeti Petera Millikena i predsjednika Senata Noela Kinselle Hrvatskoj, svjedoče o "dobrom razumijevanju, upoznavanju i prevladavanju ranijih problema oko viza" kroz parlamentarne razgovore. "Uz sve ono što je učinila vlada i diplomacija, to je urodilo današnjim izvrsnim odnosima dviju zemalja", kazao je Bebić, ističući da će se nakon parlamentarne razmjene, nastaviti i visoki posjeti na razini vlade u interesu daljnjeg razvoja gospodarske i druge suradnje. 

"Razgovarali smo o najvažnijim pitanjima bilateralne suradnje kanadske i hrvatske vlade na koja parlamentarci mogu utjecati. Razgovori su protekli vrlo dobro", kratko je izjavio za Hinu nakon sastanka Peter Miliken, čiji suradnici nisu predvidjeli njegovu izjavu za medije nakon sastanka. 

Mnogi kanadski zastupnici pokazali su interes za susret s predsjednikom Bebićem i članovima hrvatskog izaslanstva pa je Milikenov ured brzo postao pretijesan. Parlamentarni tajnik ministarstva vanjskih poslova Kanade Deepak Obhrai, koji je već dva puta posjetio Hrvatsku, ocijenio je da je Bebićev posjet doprinos jačanju odnosa dviju zemalja. "Sa zadovoljstvom mogu reći da su odnosi Kanade i Hrvatske jako dobri. Kanada je davala snažnu potporu Hrvatskoj u izgradnji demokratskih institucija i za ulazak u NATO. Oduševljen sam posjetom predsjednika vašeg parlamenta i nadam se da će se nastaviti posjeti na najvišoj razini", rekao je Obhrai.

Državna tajnica za gospodarsku diversifikaciju zapadne Kanade Lynn Yelich, koja je hrvatskog podrijetla, izjavila je za Hinu da su "odnosi s Hrvatskom postali jako važni za Kanadu". Nedavno ukidanje kanadskih viza za Hrvatsku, po njezinim će riječima, "olakšati putovanja, komunikaciju, suradnju i poslovanje između dviju zemalja", što puno znači za brojnu hrvatsku zajednicu u Kanadi, koja je posebno koncentrirana u Missussagi kod Toronta, u Vancouveru, Edmontonu, Calgaryu i Montrealu. "Naše zemlje imaju puno zajedničkog, povezuju nas iste vrijednosti i načela. Sigurno možemo imati jako dobre odnose. Razvija se suradnja u poljoprivredi, dok u turizmu, hrvatska obala postaje jedna od omiljenih destinacija", kazala je Yelich. 

Petodnevni posjet Kanadi izaslanstva Hrvatskoga sabora, u kojem su i potpredsjednica Sabora Željka Antunović i zastupnik Boris Kunst, počeo je 7. lipnja 2009. susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Mississaugi i Torontu, a uključit će i susrete s kanadskim Hrvatima u Ottawi, Oakvilleu i Montrealu. Oko 110 tisuća Hrvata, koliko ih prema službenom popisu živi u Kanadi, obje vlade smatraju važnom poveznicom između dviju zemalja i potencijalom za unapređenje sveukupnih odnosa, posebno gospodarskih.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina