U Borovu obilježena obljetnica ubojstva dvanaestorice redarstvenika

Borovo - U povodu 23. godišnjice ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne policije u Borovu Selu, podno spomenika u središtu Borova vijence su uz članove obitelji ubijenih policajaca položili zajedničko izaslanstvo predsjednika Republike, Sabora i Vlade, Ravnateljstva policije, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Udruge 1. hrvatski redarstvenik te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 

U zajedničkom izaslanstvu predsjednika Republike, Sabora i Vlade bili su predsjednik Savjeta za branitelje i izaslanik predsjednika Republike Vlado Marić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Damir Rimac te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, kao izaslanik predsjednika Vlade. Molitvu za ubijene molio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac poručivši kako se svakoga 2. svibnja u Borovu javljaju osjećaji bola, ali i ponosa. Jezerinac je zahvalio hrvatskim braniteljima zbog kojih je, kako je istaknuo, Hrvatska međunarodno priznata, te je poručio kako nas samo "istina može spasiti" i jamčiti budućnost poštivanju čovjeka bez obzira na vjeru i kulturu. 

I ove godine, obljetnicu ubojstva 12-orice vinkovačkih policajaca brojne su braniteljske udruge obilježile odvojeno, pola sata kasnije. Državna i druga izaslanstva iz Borova zatim su se uputila u Vinkovce gdje je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona misu zadušnicu za ubijene policajce predvodio biskup Juraj Jezerinac, nakon čega je na stadionu HNK Cibalija predviđeno održavanje atletske utrke u sklopu Memorijala dvanaest redarstvenika. 

U Borovu su iz zasjede ubijeni i masakrirani hrvatski policajci Stipan Bošnjak iz Nuštra (1956.), Antun Grbavac iz Nijemaca (1961.), Josip Culej iz Jarmine (1966.), Mladen Šarić iz Novih Jankovaca (1965.), Zdenko Perica iz Nuštra (1965.), Zoran Grašić iz Otoka (1969.), Ivica Vučić iz Vinkovaca (1961.), Luka Crnković iz Otoka (1970.), Marinko Petrušić iz Tovarnika (1966.), Janko Čović iz Ivankova (1965.), Željko Hrala iz Ivankova (1968.) i Mladen Čatić iz Županje (1971.). Oni su ubijeni u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine iz zasjede koju su im postavili pripadnici srpskih paravojnih postrojba u središtu toga mjesta nedaleko od Vukovara. 
 

Autor: Hina/Služba za medije