U natjecanju 324 učenika najbolji rezultat u poznavanju Sabora postigli Frenki Mizdrak, Jana Krišto i Marija Belošević iz Osnovne škole Josipa Račića iz Zagreba

Zagreb - Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja provela je 1. ožujka 2019. godine šesto po redu online kviz-natjecanje pod nazivom "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?". Natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Kroz 30 pitanja online kviza učenici osnovnih škola pokazali su koliko poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti, ali i koliko znaju o suvremenom Saboru, načinu njegova rada te pravima i odgovornostima saborskih zastupnika.

Kviz-pitanja proizašla su iz nastavnog plana i programa povijesti za  6., 7. i 8. razred, uključujući odgojno-obrazovne ishode Kurikuluma međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovale su 54 škole iz svih krajeva Hrvatske sa svojim šesteročlanim timovima (3 natjecatelja i 3 rezerve), ukupno 324 učenika. Kviz su najbolje riješili učenici OŠ Josipa Račića iz Zagreba – Frenki Mizdrak, Jana Krišto i Marija Belošević.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uručit će prigodne nagrade najboljim timovima – prijenosno računalo za škole prva tri tima. Deset najbolje plasiranih timova dobit će pohvalnice za učenike koji su se natjecali, dok će zahvalnice biti poslane svim školama i mentorima koji su sudjelovali u natjecanju.

Kviz je realiziran na on-line sustavu za učenje Moodle, uz informatičku podršku CARNet-a.