Vesna Pusić primila predsjednika parlamentarnog Odbora za Europu i jedan svijet Lantaga Sjeverne Rajne-Vestfalije Wernera Jostmeiera

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u službeni posjet Wernera Jostmeiera, predsjednika parlamentarnog Odbora za Europu i jedan svijet Lantaga Sjeverne Rajne-Vestfalije, s izaslanstvom. 

Vesna Pusić je predstavila ulogu, strukturu i djelovanje Nacionalnog odbora tijekom pregovora. Odbor je osnovan 2005. godine kao rezultat uspostave parlamentarnog konsenzusa oko pitanja Europske unije kao strateškog vanjskopolitičkog cilja Republike Hrvatske. Taj saborski odbor svojevrsna je inovacija koju je Hrvatska unijela u pregovore u odnosu na druge zemlje koje su prije nje bile u pristupnom procesu. Ujedno je ovo parlamentarno tijelo dalo veći utjecaj parlamentu u procesu pregovora, što također druge zemlje u pregovorima prije Hrvatske nisu imale, istaknula je predsjednica Nacionalnog odbora. Istaknula je da su članovi Nacionalnog odbora iz reda zastupnika morali izglasovati pregovaračka stajališta o svakom od 35 poglavlja pregovora jednoglasno, što je ujedno značilo da ako bi bilo koji član NO uložio veto, proces je mogao biti zaustavljen. Upravo je to bila i snaga Nacionalnog odbora, koji je u svom sastavu kao članove imao predstavnike svih parlamentarnih stranaka, a na čelu mu je bio predstavnik ili predstavnica opozicije. "NO je formiran na euforiji da smo prvi i jedini put u 14 godina formirali opći nacionalni konsenzus na nekoj temi i to je u našem slučaju bio poticaj da uspješno dovršimo proces pristupanja", kazala je predsjednica Nacionalnog odbora. Dodala je da je konsenzus bio moguć i kao rezultat postupnog prihvaćanja unutar hrvatske politike modela reformi koje proizlaze iz acquisa, kao i uopće modela funkcioniranja Europske unije. Za Hrvatsku su pregovori u velikoj mjeri bili način izgradnje pravne države i njenog institucionalnog izgrađivanja, a članstvo znači političku stabilizaciju, ali i jačanje stabilnosti regije. Trenutačno podrška hrvatske javnosti ulasku zemlje u Uniju iznosi 58 posto, a predstojeće razdoblje treba iskoristiti za pružanje "pune, točne i rasprostranjene informacije građanima", rekla je predsjednica Nacionalnog odbora. 

Zajednički je ocijenjeno da članstvo u Europskoj uniji daje mogućnost da regija funkcionira po istim principima, ekonomskim, pravnim i političkim, što je od iznimne važnosti za stabilizaciju i prosperitet čitavog područja i svih država ponaosob. Time se članstvo u EU veže uz ostvarivanje nacionalnih ciljeva i platformi, što je od najvećeg interesa za građane tih država.

Autor: Služba za odnose s javnošću