Zastupnici u Hrvatskome saboru primili izaslanstvo Odbora za rad, obitelj, socijalna pitanja i osobe s invaliditetom slovenskog Državnog zbora

Zagreb – Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Silvano Hrelja s članovima Odbora primio je izaslanstvo Odbora za rad, obitelj, socijalna pitanja i osobe s invaliditetom Državnog zbora Republike Slovenije. Na sastanku su sudjelovali i članovi Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora. 

Fokus sastanaka bio je na utjecaju gospodarske krize na socijalnu politiku i radno zakonodavstvo. Razmjena iskustava dvaju srodnih odbora odlična je prilika za kreiranje socijalnih politika dviju zemalja, suglasni su sugovornici.  

Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Silvano Hrelja uvodno je upoznao goste iz Slovenije s aktualnim reformama mirovinskog sustava, tržišta rada te socijalne zaštite. Predsjednik Odbora Hrelja naglasio je da je u tijeku donošenje novog Zakona o radu koji je prošao prvo čitanje u Saboru, a održavaju se i razgovori sa socijalnim partnerima oko usklađivanja stavova, pojasnio je. U postupku je i proces donošenja Zakona o zaštiti na radu, a u svrhu bolje efikasnosti, dodao je Hrelja.  

Predsjednica Odbora za rad, obitelj, socijalna pitanja i osobe s invaliditetom Državnog zbora Republike Slovenije Andreja Črnak Meglič predstavila je mirovinsku reformu u Sloveniji. Posebno je izdvojila glavne značajke reforme, a to su 40 godina radnog staža za oba spola za odlazak u mirovinu, a za one koji nemaju potrebni radni staž primjenjuje se odredba o starosnoj dobi od 60 godina. Očekuje se još detaljna evaluacija cijelog sustava, ali u većoj mjeri ispunjena su očekivanja, dodala je Črnak Meglič. 

Silvano Hrelja i Andreja Črnak Meglič posebno su istaknuli veliku nezaposlenost, posebice mladih u Sloveniji i Hrvatskoj. U Sloveniji stopa nezaposlenosti iznosi 14,1 posto od čega je 25 posto mladih. Programi jamstava za mlade uključuju 42 različite mjere, a u tom kontekstu nadležno ministarstvo uspješno koristi financijska sredstva Europske unije, naglasila je Črnak Meglič. 

Razgovaralo se još i o reformi socijalnog osiguranja u Sloveniji, a bilo je riječi i o potrebi restrukturiranja gospodarstava u kontekstu boljeg povezivanja obrazovnog sustava i tržišta rada.
 

Autor: Služba za medije