Završila Europska međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu

Mali Lošinj – Prva Europska međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu završila je danas u Malom Lošinju. Predsjednik Odbora za turizam i supredsjedatelj Konferencije Goran Beus Richembergh za posljednji je dan najavio izlaganja stručnjaka te panel- rasprave o kulturnom turizmu i turizmu u funkciji zaštite okoliša.

Nakon uvodnog pozdrava gradonačelnika Malog Lošinja Garija Cappellija sudionicima konferencije uime Ministarstva vanjskih i europskih poslova obratio se pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić. U prezentaciji o regionalnim i prekograničnim razvojnim projektima i financiranju EU-a Marušić je istaknuo važnost regionalne suradnje u razvoju turizma te naglasio kako je turizam snažan „eurointegracijski katalizator“ u regiji. –Koristi članstva u Europskoj uniji su lakši pristup EU fondovima i tržištu što sve zemlje članice moraju maksimalno iskoristiti, dodao je.

Peter Mackelworth iz Instituta Plavi svijet predstavio je dosadašnji rad Instituta te planove za razvoj turizma temeljenog na prirodi. U tu svrhu najavio je otvaranje novog lošinjskog Centra za znanost o moru. Prezentacijom „Jadranski projekt dupin“ Mackelworth  je ukazao na važnost istraživanja i zaštite dupina u Jadranskome moru. Prezentacijom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture o zaštiti kulturne baštine stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda predstavili su sudionicima konferencije Hrvatskog Apoksiomena - jednog od rijetkih sačuvanih grčkih kipova koji su nekada krasili grčka svetišta i gradove. Direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić upoznala je nazočne s posebnostima otoka Lošinja te istaknula potencijale za razvoj kulturnog i zdravstvenog turizma koje nudi otok Lošinj. –Razvoj gospodarstva otoka potičemo promoviranjem lokalnih proizvoda i proizvođača, istaknula je Šimičić. 

U nastavku konferencije održane su dvije panel-diskusije. Panel o kulturnom turizmu moderirao je član Odbora za turizam Hrvatskoga sabora Jasen Mesić. Zastupnik Mesić istaknuo je kako je modernim turistima koji su motivirani kulturnom baštinom pojedine zemlje potrebno ponuditi autentičan i unikatan proizvod, u čemu najznačajniju ulogu imaju lokalne zajednice. U nastavku panela sudionici su raspravljali o brendiranju ruralne turističke destinacije i nautičkom sektoru.

Vanjska članica Odbora za turizam Dora Smolčić Jurdana vodila je raspravu o temi „Turizam u funkciji zaštite okoliša“. Istaknula je da zaštita okoliša mora biti aktivna i služiti lokalnom stanovništvu te se temeljiti na održivom razvoju. -Stoga treba pozdraviti donošenje nove Strategije turizma, dodala je.

Na samom kraju konferencije nazočnima se obratio ministar turizma Darko Lorencin. Istaknuo je kako je upravo hotel u kojem se održala konferencija sinonim za održivi turizam jer je renovacija ovog starog hotelskog kompleksa dokaz da održivi turizam može biti dio Strategije turizma. 

–Sukladno s novom Strategijom turizma osnovno polazište nam je zaštita prostora. Uza sve resurse koje Republika Hrvatska ima uloga ambijenta je ključna za uspjeh, dodao je Lorencin. Česta tema trodnevne konferencije bile su klimatske promjene te kišno ljeto u Hrvatskoj i zemljama regije. Ministar je napomenuo kako rješenje nije u mijenjanju strategije turizma, već u razvijanju drugih grana turizma kao što su zdravstveni, pustolovni i wellness-turizam.

U zaključnom obraćanju supredsjedatelj Konferencije Ettore Guglielmo Epifani istaknuo je kako je potrebno utvrditi odnos između potrebe očuvanja kulture, tradicije, gastronomije s jedne strane te inovacija s druge strane.  –Treba nam integrirana politika turizma s ostalim granama gospodarstva, dodao je. 

Predsjednik Odbora za turizam Hrvatskoga sabora Goran Beus Richembergh zahvalio je svim sudionicima konferencije - parlamentarcima, stručnjacima i predstavnicima medija na doprinosu. – Na Konferenciji je nazočilo 170 sudionika na pet sjednica i dvjema panel-raspravama. Raspravama smo se htjeli usredotočiti na potrebu zaštite kulturne baštine i zaštitu okoliša. Parlamentarci nisu nužno stručnjaci za ta područja, ali se od nas očekuje da donosimo odluke i u tome moramo biti odgovorni, zaključio je Beus Richembergh.

Nakon konferencije usvojit će se zaključci i prijedlozi koji će biti dostavljeni parlamentima zemalja članica EU-a te parlamentima zemalja regije. Glavni tajnik Grčke nacionalne turističke organizacije Panos Livadas najavio je da će druga Europska međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu biti održana dogodine u Grčkoj.

fotogalerija

Autor: Služba za medije