Završio prvi dio Europske međuparlamentarne konferencije "Izazovi održivog turizma: promocija kulturne baštine i zaštita okoliša" u Zagrebu

Zagreb - U završnom dijelu plenarne sjednice čiji se prvi dio održao u Zagrebu, sudionicima su se obratili predstavnici međunarodnih organizacija, a središnja tema bila je važnost integriranja različitih politika u razvoju održivog turizma.

Jin Yung Woo, posebni izaslanik glavnog tajnika Svjetske trgovinske organizacije UN-a, u svojem se obraćanju posebno osvrnuo na važnost jačanja suradnje turizma i kulture. Turizam može doprinijeti kulturi na razne načine, a jedan je od njih turistička prezentacija kulturnog nasljeđa, posebno na mjestima koja su proglašena mjestima svjetske baštine na listi UNESCO-a. S druge strane i kultura može doprinijeti turizmu razvojem novog oblika turističke ponude, kulturnih ruta ili digitalizacijom kulturnog nasljeđa u vidu turističkih proizvoda, dodao je Woo. Podsjetio je kako su UNWTO i UNESCO već krenule u tom smjeru potpisavši 2013. godine Memorandum o razumijevanju. Njime su se obvezale kako će zajednički djelovati nacionalnim, reginonalnim i globalnim inicijativama u područjima održivog turizma i očuvanja prirodne i kulturne baštine. Woo je također najavio zajedničku konferenciju UNWTO-a i UNESCO-a "Turizam i kultura – novo partnerstvo" koja će se u veljači 2015. godine održati u Kambodži. Eksperti s područja turizma i kulture na toj konferenciji raspravljat će o pitanjima: "Može li kulturna baština cvjetati bez turizma i može li turizam cvjetati bez kulturne baštine?"

U nastavku plenarne sjednice sudionicima se obratila direktorica programa UN-a za okoliš, Programa prioritetnih akcija i Mediteranskog akcijskog plana Željka Škaričić. -U mnogim zemljama mediteranskog pojasa sve veći zahtjevi turizma dovode i do brojnih negativnih pojava u obalnim zonama - promjena krajobraza, zagađenja vode i prevelika iskorištavanja prirodnih bogatstava, rekla je Škaričić. Kako bi se to spriječilo, istaknula je, potrebno je primjeniti integralno upravljanje obalnim zonama, udružujući i koordinirajući planove razvoja turizma, prostornog planiranja i zaštite okoliša. Ukazala je također na važnost primjene Protokola o integralnom upravljanju obalnim zonama Mediterana (ICZM) potpisanog 2008. godine koji sadrži smjernice i preporuke važne za zaštitu i održivi razvoj priobalja.

Franz Lamplamair, savjetnik u Upravi za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije, pozdravio je održavanje ove konferencije te istaknuo važnost suradnje nacionalnih parlamenata u području održivog turizma i međusobne razmjene iskustava. Istaknuo je da Europska komisija podržava sve vrijedne inicijative i projekte država članica na tom području te ih pozvao da se u njihovoj provedbi, uz  propisane kriterije, koriste fondovima EU-a. Kao i prethodni govornici ponovio je važnost provođenja integralne politike koja stvara uvjete za jačanje potencijala "plavog gospodarstva". Dijelovi "plavog gospodarstva", turizam, energetika, ribarstvo, brodogradnja i transport, naglasio je Lamplamair, prema podatcima iz 2012. godine zapošljavaju 5,4 milijuna ljudi s tendencijom rasta na 7 milijuna radnih mjesta do 2020. godine. 

Radni dio konferencije nastavlja se sutra u Malom Lošinju kada će u večernjim satima biti i svečano zatvorena.

Autor: Služba za medije