Održan 12. susret Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima

Zagreb -  U Hrvatskom saboru održan je 12. susret članova Dječjih foruma sa zastupnicima u okviru 19. susreta Dječjih foruma Hrvatske koji se održava od 2. do 4. srpnja 2017. u Zagrebu. Domaćin ovoga susreta, na kojem su sudjelovala djeca u dobi od 9-15 godina iz oko 70 gradova i općina diljem Hrvatske, bio je Odbor za obitelj, mlade i sport. Dječji forumi obuhvaćaju dječju aktivnost u njihovom slobodnom vremenu kao oblik dobrovoljno organizirane skupne aktivnosti djece starije osnovnoškolske dobi, gdje djeca na poseban, privlačan i koristan način upoznaju svoja prava i temeljne ideje demokratskog svijeta te se uključuju u njih i pridonose njihovu promicanju.

U današnjem uvodnom obraćanju predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Nada Turina-Đurić podsjetila je na važnost susreta članova Dječjih foruma sa zastupnicima u Hrvatskome saboru koji se kontinuirano odvijaju već dvanaesti put. -Susreti Dječjih foruma Hrvatske animiraju vas za društveni angažman, a naš je zadatak da stvaramo uvjete za buduće generacije kako bi bili bolji i uspješniji te kako bi stvarali bolje društvo u budućnosti, kazala je Nada Turina-Đurić. Dopredsjednica  Saveza društava Naša djeca Sanja Škorić zahvalila je Odboru za obitelj, mlade i sport na organizaciji susreta sa zastupnicima, istaknuvši kako je Dječji forum u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske  nastao kao projekt putem kojeg djeca uče o svojim pravima i obvezama, poštujući i promičući odredbe Konvencije UN-a o pravima djeteta te se provodi u Hrvatskoj od 1992. godine.- U Hrvatskoj djeluje više 50-ak Dječjih foruma pri Društvima Naša djeca i školama, a kroz radionice i aktivnosti godišnje prođe više od tisuću djece, kazala je Sanja Škorić.

U nastavku su djeca održala kratka izlaganja o nekoj za njih aktualnoj temi te su iznijeli svoja mišljenja, poruke i prijedloge. Teme dječjih izlaganja bile su: „Jesu  li odrasli uvijek dobar primjer djeci, „Hrabra djeca za sretnu Hrvatsku“, „Pravi prijatelj“, „Dijete i sigurnost“, „Slobodne aktivnosti djece danas“, „Škola kakvu želimo“, „Sudjelovanje u izradi Strategije o dječjoj participaciji u EU-u“, „Ne dvoji nego smeće odvoji“, „Skrivanje različitosti“, „Djecu u Slatini su zaboravili“, „Zdravlje“ te „Pravo na zdravu prehranu“. Djeca su teme prethodno odabrala i pripremila zajedno s ostalom djecom iz svojega grada ili općine i mentorima.

Uz članove Dječjih foruma i zastupnike, susretu su nazočili i drugi državni dužnosnici iz tijela državne uprave (Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Ureda pravobraniteljice za djecu, Agencije za odgoj i obrazovanje), kao i drugih institucija (Grad Zagreb, UNICEF, Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova, Udruga općina) te predstavnici udruga civilnog društva koje su uključene u projekt Saveza društava Naša djeca Hrvatske kao i pojedinci koji se bave dječjim pravima i ostvarivanjem prava djeteta.

Autor: Služba za medije