U devetom mrežnom kviz-natjecanju učenika osmih razreda o poznavanju Hrvatskoga sabora sudjeluju 42 škole

Zagreb – Služba za građane Hrvatskoga sabora u petak, 24. ožujka 2023. s početkom u 10.00 sati organizira deveto po redu mrežno kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike 8. razreda osnovnih škola „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“. 

Kviz se sastoji od trideset pitanja, a učenici 8. razreda će svojim odgovorima pokazati koliko poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu i mjesto u hrvatskoj povijesti, što znaju o znamenitim pojedincima koji su dali poseban doprinos djelovanju Sabora kroz povijest, koliko poznaju suvremeni Sabor od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, njegove ustavne ovlasti i nadležnosti, djelokrug poslova i način rada, kao i prava i dužnosti saborskih zastupnika.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjeluju učenici 8. razreda iz 42 osnovne škole iz svih krajeva Hrvatske, odnosno 126 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu svaki učenik u timu ima i svoju zamjenu. Učenici će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na trideset pitanja kviza, a za to će imati trideset minuta. Svaki učenik tročlanog tima na svom računalu će rješavati natjecateljski test, a rezultat tima dobit će se zbrojem osvojenih bodova svakog člana tima. Kako svako pitanje nosi jedan bod, maksimalan broj bodova koje tim može ostvariti je devedeset, odnosno tri puta trideset bodova. Timovi s istim brojem osvojenih bodova bit će rangirani prema vremenu predaje testa. 

Sukladno Pravilima natjecanja, na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora preliminarni poredak deset najuspješnijih timova škola bit će objavljen do 17.00 sati na dan natjecanja, a konačni poredak deset najuspješnijih timova u ponedjeljak 27. ožujka 2023. do 17.00 sati. Ujedno, konačan poredak timova svih škola bit će dostavljen na adrese elektroničke pošte mentora učenika u ponedjeljak 27. ožujka 2023. do 17.00 sati. 

Svi učenici koji sudjeluju na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti i prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Isto tako, zahvalnice Hrvatskoga sabora dobit će i sve škole kao i svi mentori učenika koji sudjeluju na kvizu.

Informatičku podršku online kviz natjecanju osigurava CARNet.