Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke na otvaranju godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, Dubrovnik, 11. listopada 2013.

NATO_PA+Dubrovnik_05.jpgPoštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, poštovana gospodine predsjedniče hrvatske Vlade, poštovani gospodine Glavni tajniče NATO-a, kolege zastupnici, ekscelencije, dame i gospodo, poštovani gosti,

na početku zasjedanja ovog značajnog parlamentarnog skupa želim vas sve srdačno pozdraviti u ime Hrvatskoga sabora  i izraziti svoje osobno zadovoljstvo da je jedan ovako značajan skup organiziran u Hrvatskoj, baš u Dubrovniku. Istodobno sam iznimno ponosan da je Hrvatski sabor domaćin ovoga godišnjeg zasjedanja Sjevernoatlantskog saveza, po prvi put organiziranog u Hrvatskoj.   

Mislim da je upravo Dubrovnik zbog svoje povijesti pravo mjesto za raspravu o svim temama od ključne važnosti za budućnost Saveza, ali i o temama koje muče upravo današnji Mediteran. Stoga je Dubrovnik, možda i idealno mjesto za dijalog parlamentaraca NATO-a o aktualnim temama.

Povijesni trenutak u kojem se održava ovo zasjedanje također nije nevažan, kako za Republiku Hrvatsku, za jugoistočnu Europu, tako i za šire okruženje na Mediteranu. Priključak zemalja jugoistoka Europe euroatlantskim integracijama daje puno veće izglede miru, suradnji i razvoju.

Prije samo tri mjeseca RH se pridružila Europskoj uniji. Hrvatska je na svoje članstvo u europskim i euroatlantskim integracijama  gleda kao svoju jedinstvenu povijesnu priliku za daljnji razvoj demokracije, stabilnosti i sigurnosti. Držimo da je to isto tako prilika i za ostatak jugoistoka Europe, ali i za druge zemlje Sredozemlja.

Istodobno, Republika Hrvatska drži da svako daljnje proširenje Saveza znači i nastavak  ujednačavanja čitavog  europskog prostora, ne samo u obrambenom, već i u gospodarskom i socijalnom smislu, a naročito na istim temeljnim, demokratskim vrijednostima i ciljevima, što neupitno implicira i viši stupanj sigurnosti kontinenta u cijelosti.

Parlamentarnom i klasičnom diplomacijom, regionalnom i prekograničnom suradnjom, Hrvatska želi na pozitivan način utjecati na političku i gospodarsku situaciju u zemljama u regiji te im u tom smislu nastoji pružiti svu potrebnu pomoć. Upravo su parlamentarna diplomacija i parlamentarci dobra poluga za rješavanje gorućih problema današnjeg svijeta te za raspravu o strategijama za njihovo rješavanje. Stoga pozdravljam prisutnost i parlamentaraca iz zemalja koje su s NATO-om u partnerskim odnosima te sudjeluju u programima suradnje kao što su Mediteranski dijalog, Partnerstvo za mir i drugi.

Rad Parlamentarne skupštine upravo omogućuje jačanje svijesti i razumijevanja ključnih politika NATO-a i pridonosi njihovoj transparentnosti i privlačnosti same organizacije. Također, iznimno je bitno da se na ovaj način jačaju transatlantske veze i savezništvo kao temelj atlantskog saveza država i naroda.

Stoga uvjeren sam da će i ovo zasjedanje s nekoliko stotina zastupnika iz 28 članica zemalja članica NATO-a pridonijeti jačanju tih veza i stvaranja savezništva za izazove koji su tek pred nama.

Želim Vam uspješan rad. Hvala.