5. saziv Hrvatskoga sabora (22.12.2003. - 11.1.2008.)

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

O izaslanstvu

Hrvatski sabor na sjednici 27. siječnja 2004. donio je Odluku o imenovanju Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Parlamentarna skupština NATO-a međunarodna je organizacija predstavnika nacionalnih parlamenata 26 zemalja članica NATO saveza i 13 pridruženih članica.

Ciljevi Parlamentarne skupštine NATO-a primarno su vezani uz zastupničku ulogu na području obrane i sigurnosti. Kako se pitanje sigurnosti u svijetu mijenjalo, uključujući i sam NATO, Parlamentarna skupština je dobila veću ulogu u obrani i sigurnosti. Tradicionalni zadaci Skupštine, kao što je nadzor obrane i oružanih snaga, uključujući odobrenje rashoda NATO-a i inozemna provedba zaključaka Skupštine, rad na postizanju konsenzusa i osiguravanja transparentnosti, već su utemeljeni u mnogim zemljama članicama.

Danas se ovi zadaci provode u mnogo zahtjevnijem okruženju. Zastupnici svoje napore usmjeravaju na poticanje dijaloga o važnim sigurnosnim pitanjima, na razumijevanje ključnih sigurnosnih pitanja i politike Sjevernoatlantskog vojnog saveza. Rad parlamentarnih izaslanika u Parlamentarnoj skupštini NATO-a omogućuje veću transparentnost rada i politike NATO-a, a time i veći stupanj zajedničke odgovornosti. U Skupštini se ulaže značajan trud u jačanje odnosa među transatlantskim zemljama.