Godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a (Dubrovnik, 11. – 14. listopada 2013.) 

Hrvatski sabor bio je domaćin 59. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a koja je održana u Dubrovniku od 11. do 14. listopada 2013.

Zasjedanje je okupilo 340 zastupnika iz 28 zemalja članica NATO-a iz Sjeverne Amerike i Europe, kao i izaslanike zemalja partnera i promatrača kako bi raspravili i usvojili izvješća i preporuke Skupštine o trenutnim transatlantskim sigurnosnim pitanjima.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na plenarnoj sjednici PS NATO-a govorio o sigurnosti i parlamentarizmu

Dubrovnik – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko govorio je u ponedjeljak na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a o sigurnosti i parlamentarizmu te odgovarao na pitanja članova izaslanstava.
Više

Parlamentarna skupština NATO-a poziva na "jednoglasnu" potporu Afganistanu

Dubrovnik - Zemlje članice NATO-a moraju se obvezati na "jednoglasnu" gospodarsku i političku potporu Afganistanu po okončanju savezničke borbene misije sljedeće godine, zaključeno je na Parlamentarnoj skupštini NATO-a u ponedjeljak.
Više

UN-ov izaslanik Bert Koenders apelira za pomoć Maliju

Dubrovnik – Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Mali apelirao je u ponedjeljak na parlamentarce zemalja članica NATO-a da lobiraju za slanje dodatnih vojnika, opreme i stručnjaka u svrhu obrane od malijskih džihadista na nestabilnom sjeveru ove zapadnoafričke zemlje.
Više

Parlamentarna skupština NATO-a upozorava na "konkurencijski šok" Europe uslijed naglog sjevernoameričkog energetskog rasta

Dubrovnik – Energetska revolucija, koja je Kanadi i Sjedinjenim Državama omogućila oslobađanje ogromnih rezervi nafte i plina, mogla bi dramatično promijeniti svjetska energetska tržišta kao i izglede energetske sigurnosti mnogih zemalja, rečeno je u ponedjeljak na završnoj plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine.
Više

Euroatlantske države pozvane na jaču podršku rezoluciji o krizi u Siriji

Dubrovnik – U rezoluciji usvojenoj u ponedjeljak, zadnjeg dana zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, vlade država članica NATO-a pozvane su da pruže veću humanitarnu pomoć zemljama koje su primile milijune izbjeglica iz Sirije te da pomognu pri ujedinjavanju umjerenih opozicijskih skupina u sukobu koji traje već dvije godine.
Više

Parlamentarna skupština NATO-a promiče ulogu žena u sigurnosnom sektoru

Dubrovnik – Zastupnici iz Parlamentarne skupštine NATO-a u nedjelju su pozvali na stalni nadzor provedbe Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325, koja promiče ulogu žena u sprječavanju i rješavanju sukoba, izgradnji mira i drugim mirovnim i sigurnosnim inicijativama.
Više

Zapad zagovara pregovore s Iranom, ali čvrsto ostaje pri sankcijama

Dubrovnik – Euroatlantska zajednica mora doprijeti do Irana i novog predsjednika Hasana Ruhanija, ali ne bi trebala ukinuti sankcije sve dok Teheran ne poduzme pouzdane korake kojima će dokazati da ne razvija nuklearno naoružanje, rečeno je na današnjoj sjednici Političkog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku.
Više

Parlamentarna skupština NATO-a zalaže se za "zelenu obranu"

Dubrovnik – Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini NATO-a poslali su u nedjelju snažnu poruku savezničkim vladama o potrebi unaprjeđenja energetske učinkovitosti vojske kako bi se obuzdali rastući troškovi goriva i smanjio negativan utjecaj na okoliš.
Više

UN-ov izaslanik za Mali poziva na vojnu podršku

Dubrovnik – Posebni izaslanik UN-a za Mali u nedjelju je pozvao zastupnike iz zemalja članica NATO-a da osiguraju više vojnika i vojne opreme kako bi se narod u nestabilnom sjevernom poručju ove zapadnoafričke države zaštitio od islamističkih pobunjenika.
Više

Bayley o tragičnim događanjima na Sredozemlju

Dubrovnik – U ime Parlamentarne skupštine NATO-a izražavam duboko žaljenje zbog tragedija koje se događaju na Sredozemlju. Međunarodna zajednica mora hitno zaštititi one koji zbog siromaštva riskiraju svoje živote u potrazi za boljom budućnošću. Ne smijemo izbjegavati međunarodnu i humanitarnu odgovornost.
Više

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko održao bilateralne sastanke s predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a te izaslanstvima Francuske, Rusije, Njemačke i Europskog parlamenta

Dubrovnik – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko održao je niz bilateralnih sastanaka s izaslanstvima Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Europskog parlamenta koji sudjeluju na 59. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku.
Više

Krila Oluje za NATO-parlamentarce u Dubrovniku

Dubrovnik – Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane Krila Oluje izvela je sinoć za sudionike 59. zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a nenajavljeni 22-minutni program sa 23 iznimno atraktivna manevra, izazvavši oduševljenje svih promatrača.
Više

Parlamentarna skupština NATO-a traži promjene u zemljama kandidatima s Balkana

Dubrovnik – Zastupnici iz Parlamentarne skupštine NATO-a u subotu su izrazili svoju zabrinutost tenzijama koje su i dalje prisutne u nekim dijelovima zapadnog Balkana, unatoč značajnom napretku obilježenom ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i potpisivanjem sporazuma između Beograda i Prištine u travnju.
Više

NATO poziva na razvoj novog partnerstva u Aziji

Dubrovnik - U subotu su NATO saveznici pozvali na razvoj jačeg političkog partnerstva sa zemljama Azije i Pacifika, uključujući i novi dijalog s Kinom, budući da ta regija postaje sve važnija euro-atlantskim zemljama po pitanjima sigurnosti i gospodarstva.
Više

Zemlje euroatlantske regije traže podršku za Bliski istok i Sjevernu Afriku

Dubrovnik – Članovi Parlamentarne skupštine NATO-a u subotu su upozoreni da euroatlantska zajednica mora ostati angažirana na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi i tamošnjim državama pružiti pomoć u tranziciji, jer bi u suprotnom mogli platiti visoku cijenu.
Više

Predsjednik Parlamenatarne skupštine NATO-a: Svjetske sile moraju "ići do kraja" u Siriji

Dubrovnik – Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a u petak je pozvao zemlje koje su potpisale Rezoluciju 2118 Vijeća sigurnosti o kemijskom oružju u Siriji da ispune obveze koje su preuzele te je pozdravio činjenicu da je Nobelova nagrada za mir dodijeljena Organizaciji za zabranu kemijskog oružja.
Više

Leko i Rasmussen suglasni o perspektivi proširenja NATO-a na jugoistok Europe

Dubrovnik – Uoči početka 59. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, kao domaćin skupa, susreo se s glavnim tajnikom NATO-a i predsjednikom Sjevernoatlantskog vijeća Andersom Foghom Rasmussenom.
Više

Leko pozdravio sudionike 59. godišnjeg zasjedanja NATO-a

Dubrovnik – Na svečanom otvaranju 59. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko obratio se sudionicima skupa istaknuvši da je ponosan što je domaćin ovogodišnjeg zasjedanja Hrvatski sabor. Dodao je kako je Dubrovnik zbog svoje povijesti pravo mjesto za raspravu o budućnosti Saveza ali i pitanjima koja opterećuju Sredozemlje.
Više

Parlamentarna skupština NATO-a naglasila važnost izdataka za obranu

Dubrovnik – Parlamentarna skupština NATO-a u petak je započela svoje godišnje zasjedanje, suočena s ozbiljnim upozorenjem da se vlade moraju oduprijeti proračunskim pritiscima za smanjenje vojnih izdataka te ulagati u obranu kao zaštitu od širenja sigurnosnih prijetnji s kojima se suočavaju zemlje članice Sjevernoatlantskog saveza.
Više

Dodijeljene nagrade pobjednicima kviza o poznavanju NATO-a

Dubrovnik – Predsjednik Republike Ivo Josipović i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić upriličili su sinoć u tvrđavi Revelin prijem za sudionike 59. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, koje se od 11. do 14. listopada održava u dubrovačkom hotelu Valamar Lacroma.
Više

Parlamentarna skupština NATO-a zasjeda u Hrvatskoj: na dnevnom redu Sirija, Afganistan, Balkan

Dubrovnik - Parlamentarna skupština NATO-a ovoga će tjedna svoje godišnje zasjedanje prvi put održati u Hrvatskoj, na kojem će zakonodavci iz 28 zemalja saveznica četiri dana raspravljati o različitim sigurnosnim pitanjima, uključujući krizu u Siriji, nastavak NATO-ove misije u Afganistanu te budućnost zapadnog Balkana.
Više