Božo Ljubić primio veleposlanika Azerbajdžana Fakhraddina Gurbanova

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić primio je u četvrtak Fakhraddina Gurbanova, veleposlanika Republike Azerbajdžana u Republici Hrvatskoj. 

Veleposlanik Gurbanov izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom dviju zemalja na područjima gospodarstva i investicija, znanosti, tehnologije i kulture. Vezano uz gospodarske odnose, Gurbanov je najavio održavanje važnog međuvladinog gospodarskog foruma 2019. u Bakuu koji će biti odlična prilika za međusobno upoznavanje s poslovnim prilikama i potencijalnim poslovnim partnerima obje zemlje. Ljubić i Gurbanov su se složili kako postoji prostor za unapređenje bilateralnih odnosa i na drugim područjima. 

Razgovaralo se i o azerbajdžanskom članstvu u Partnerstvu za mir i Istočnom partnerstvu te suradnji na području energetike, posebno važnosti multilateralnog projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) koji može doprinijeti energetskoj sigurnosti jugoistočnog dijela Europe. 

Bilo je riječi i o trenutačnoj situaciji u pokrajini Gorskom Karabahu, pri čemu je veleposlanik Gurbanov istaknuo važnost poštivanja i pune implementacije rezolucija UN-a i OSCE-a. Predsjednik Odbora Ljubić izrazio je razumijevanje za situaciju u Gornjem Karabahu kao i nadu za skorije mirno rješavanje sukoba.