Članovi Hrvatsko-kanadske skupine prijateljstva sastali se s izaslanstvom parlamenta Kanade

Zagreb – Voditelj Hrvatsko-kanadske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ivica Mišić i članovi Skupine Domagoj Hajduković, Joško Klisović, Željko Glasnović i Damir Mateljan održali su sastanak s izaslanstvom parlamenta Kanade, senatorom Josephom Dayom i zastupnikom Darrenom Fisherom.

U srdačnom razgovoru sugovornici su potvrdili tradicionalno dobre odnose dviju zemalja koje posebno obogaćuje velik broj Hrvata koji žive u Kanadi. Voditelj Skupine prijateljstva Mišić upoznao je goste s glavnim smjerom razvoja Hrvatske nakon osamostaljenja, a senator Joseph Day izrazio je zadovoljstvo time što Hrvatska i Kanada dijele zajedničke vrijednosti i perspektive.   

Središnje teme razgovora bile su energetika i gospodarstvo posebice u kontekstu aktualnih globalnih promjena. Zastupnik Klisović izdvojio je CETA-u i Strateško partnerstvo između Europske unije i Kanade kao svijetle primjere jačanja uzajamnih odnosa. Govoreći o energetici, hrvatski zastupnici upoznali su goste sa strateškim opredjeljenjem Hrvatske prema diversifikaciji opskrbe energentima ovog dijela Europe. U tom kontekstu predstavljen je i projekt LNG terminala na Krku. Obje strane istaknule su želju za produbljivanjem suradnje u ovom segmentu, a obostrano je potvrđena i predanost visokim ekološkim standardima. 

Osvrnuvši se na promjene i repozicioniranje gospodarstava na globalnoj razini, naglašena je potreba dodatnih prilagodbi novonastalim uvjetima. Zastupnik u kanadskom parlamentu Fisher rekao je da je primjetna tranzicija tržišta od potražnje za najjeftinijim proizvodima prema proizvodima koji daju najbolji omjer vrijednosti za novac te je, kako je naglasio, u tom pravcu potrebno usmjeriti i daljnji razvoj gospodarstva. Zaključno su sugovornici podržali daljnje jačanje parlamentarne suradnje dviju država.