Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael primili izraelskog veleposlanika Ilana Mora

Zagreb – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijana Petir i članovi Skupine održali su u petak prvi sastanak s veleposlanikom Države Izrael u RH Ilanom Morom.  

Voditeljica Skupine Marijana Petir predstavila je veleposlaniku članove skupine koja u ovom sazivu Sabora broji 28 članova. Iskazala je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja, posebice na parlamentarnoj razini, čemu svjedoče i brojni posjeti dužnosnika na visokim razinama. - Naše odlične odnose dodatno je osnažio i Sporazum o strateškom partnerstvu između hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova i izraelskog Ministarstva vanjskih poslova potpisan krajem prosinca prošle godine. Smatram da će sporazum ojačati političku i gospodarsku suradnju naših zemalja, a posebno mi je drago što će ojačati suradnju u području digitalne diplomacije, kriznog komuniciranja, pružanja humanitarne i razvojne pomoći trećim zemljama i borbi protiv klimatskih promjena, naglasila je Petir i dodala kako se nada da će uskoro biti realiziran i Zajednički međuvladin odbor dvaju ministarstava poljoprivrede. 

Veleposlanik Ilan Mor također je potvrdio dobre odnose Hrvatske i Izraela naglasivši kako u gospodarskoj suradnji ima mjesta za napredak i to u području poljoprivrede, inovacija, obrambene industrije i obrazovanja. Izvijestio je članove skupine o borbi Izraela s pandemijom koronavirusa, velikoj procijepljenosti tamošnjeg stanovništva, odnosima Izraela i Irana, te nedavnoj odluci Međunarodnog kaznenog suda koja se tiče Izraela. 

U konstruktivnoj raspravi članovi skupine prijateljstva i veleposlanik razgovarali su o antisemitizmu, suradnji u IT sektoru, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, energetskom sektoru i turizmu. Obostrano je zaključeno kako bi izvrsne odnose dodatno učvrstili izravni letovi između Hrvatske i Izraela, što bi znatno moglo ojačati gospodarstvo obje zemlje.