Članovi Odbora za obitelj, mlade i sport obilježili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Zagreb – Zastupnici u Hrvatskome saboru, članovi Odbora za obitelj, mlade i sport, nošenjem ružičastih majica u srijedu su simbolično obilježili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkoga nasilja kako bi skrenuli pozornost javnosti na ovaj velik problem djece i mladih koji može uzrokovati teške posljedice u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece, kako žrtava nasilja, tako i nasilnika.

Ideja obilježavanja dana borbe protiv vršnjačkoga nasilja nastala je u Kanadi u znak potpore dječaku koji je bio izložen vršnjačkom nasilju upravo zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako ta majica simbolizirala njegovu potporu teško bolesnoj majci. Vrlo brzo su se dječakovi školski kolege solidarizirali i pojavili u školi u ružičastim majicama koje su odmah postale simbol ove inicijative, kasnije i međunarodno priznate. Nažalost, činjenica je da je nasilje u mnogim oblicima prisutno svakodnevno u svim okruženjima i upravo zbog toga je ova inicijativa, koja pokušava tome stati na kraj, vrijedna svake pohvale. 

Hrvatski sabor prihvatio je Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u veljači 2017., a obilježava se zadnje srijede u veljači.