Davor Ivo Stier primio veleposlanicu Litve Jūratè Raguckienè

Zagreb - Voditelj međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Litva Davor Ivo Stier susreo se u četvrtak s veleposlanicom Litve u Republici Hrvatskoj Jūratè Raguckienè.

Veleposlanica Raguckienè je, zahvalivši na organizaciji sastanka, ocijenila suradnju dviju država u proteklom tridesetogodišnjem razdoblju kvalitetnom. Podsjetila je na prijedlog litavske strane o obilježavanju tridesete godišnjice međusobnog priznanja i uspostave diplomatskih odnosa između dviju država. Najavila je održavanje Konferencije o zapadnom Balkanu planirane za rujan ove godine i rekla kako je to dobra prilika za dodatno unapređenje bilateralnih odnosa dviju država.

Na sastanku se razgovaralo i o zajedničkoj sigurnosnoj politici, ruskoj agresiji na Ukrajinu i proširenju Europske unije. Stier je istaknuo kako je potrebno nastaviti procese reformi u državama koje čekaju otvaranje pregovora i istovremeno raditi na dodatnoj integraciji društava i gospodarstava usmjerenoj prema europskim vrijednostima. Dodao je kako je Republika Hrvatska otvorena za suradnju i daje punu potporu transformacijskim procesima. 

Zaključno je Stier zahvalio veleposlanici Raguckienè na pozivu za posjet Litvi, istaknuvši kako dosadašnja dobra suradnja pokazuje da dvije države imaju puno tema od zajedničkog interesa u kojima bi u budućnosti mogle surađivati.