Domagoj Hajduković i Ružica Vukovac sudjelovali na sastanku na kojem su predstavljeni prvi rezultati Konferencije o budućnosti Europe

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i potpredsjednica Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac sudjelovali su na sastanku Međuparlamentarnog odbora (ICM, Inter-parliamentary Committee Meeting) u organizaciji Odbora za ustavna pitanja Europskog parlamenta (AFCO) i Uprave za odnose s nacionalnim parlamentima na kojoj su predstavljeni prvi rezultati Konferencije o budućnosti Europe i o njima razmijenjena mišljenja sa zastupnicima nacionalnih parlamenata.

Na sastanku, kojim je predsjedao predsjednik Odbora za ustavna pitanja EP-a  Antonio Tajani, uvodno se sudionicima obratio supredsjedatelj Izvršnog odbora Konferencije Guy Verhofstadt te je govoreći o četiri osnovna smjera za daljnje djelovanje u pogledu reforme EU-a istaknuo kako Unija treba djelovati odlučnije u nizu područja poput energetike, obrane, zdravstva, socijalne, gospodarske politike i oporezivanja kako bi se u budućnosti lakše nosila s krizama. U tom smislu je i proces donošenja odluka potrebno reformirati i proširiti nadležnosti Unije kako bi se uspostavio sustav putem kojega se mogu bolje nadzirati i provoditi vrijednosti Unije, dok bi uspostava participativnog mehanizma, koji će građane uključiti u donošenje odluka u Uniji trebala nadopuniti reprezentativnu demokraciju, kazao je Verhofstadt.

-Europska demokracija nakon Konferencije više neće biti ista, a građani Europe trebaju osjetiti da mogu utjecati na stvaranje europskih politika, rekla je u uvodnom obraćanju povjerenica za demokraciju i demografiju Europske komisije Dubravka Šuica najavljujući nastavak razmjene mišljenja i provedbu aktivnosti utemeljenih na prijedlozima koje je Konferencija o budućnosti Europe zaprimila od građana.

-Konferencija je primjer novog i inovativnog procesa koji otvara prostor za raspravu s građanima o izazovima i prioritetima s kojima se Europa suočava. Potrebno je raspravljati o temama koje u novonastalim okolnostima dobivaju na značaju, poput sigurne, održive, pravedne, klimatski odgovorne i cjenovno pristupačne proizvodnje hrane kojom se našim građanima jamči sigurnost opskrbe hranom i poštuju načela održivosti i okoliš, te štite biološka raznolikost i ekosustavi. Gospodarstvo i građani suočeni su s enormnim rastom troškova proizvodnje i života, koji dosežu povijesne maksimume. Energetska tranzicija u sklopu sveobuhvatnog Zelenog plana EU-a čini jedan od stupova održivog razvoja i nužna je, ne samo zbog prijetnji ratom i globalnih preslagivanja velikih sila, već i zbog činjenice da preusmjeravanjem na energiju iz obnovljivih izvora možemo u značajnoj mjeri potaknuti ruralnu ekonomiju i zaustaviti depopulaciju ruralnog prostora, istaknula je Ružica Vukovac.

Većina sudionika sastanka pozdravila je ishod Konferencije te su ukazali na važnost provedbe prijedloga Konferencije, ali i na potrebu veće transparentnosti rada Konferencije, dok su stajališta oko najavljene revizije Ugovora bila podijeljena.