Domagoj Ivan Milošević primio predsjednika Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Lucu Jahiera

Zagreb –  Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević održao je u srijedu sastanak s predsjednikom Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) Lucom Jahierom koji s izaslanstvom boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

EGSO je savjetodavno tijelo koje predstavlja organizirano civilno društvo te izradom mišljenja o zakonodavnim prijedlozima EU-a iz raznih područja pomaže Europskom parlamentu, Vijeću EU-a i Europskoj komisiji. 

Središnje teme razgovora bile se prioriteti hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, aktualna zbivanja u EU-u te izazovi s kojima se Unija suočava. Sugovornici su se posebno osvrnuli na novi Višegodišnji financijski okvir (VFO) na kojem će se raditi i za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a. – Ovo je težak i ključan semestar za EU i Hrvatsku kao predsjedateljicu, kazao je Jahier.  

Razgovaralo se i o kohezijskoj politici te negativnim učincima koje bi najavljeno smanjivanje kohezijskih sredstava u novom VFO-u imalo na socijalno ekonomsku ravnotežu zemalja zapadnog i istočnog dijela EU-a, na daljnji trend iseljavanja mladih i obrazovanih ljudi s istoka Europe te na konkurentnost ekonomija zemalja članica. 

Tijekom sastanka istaknuta je i važnost četvrtog prioriteta hrvatskog predsjedanja – nastavka procesa proširenja EU-a te je iskazano žaljenje zbog odluke EU-a o odgodi početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Milošević i Jahier su se pritom složili kako je taj proces potrebno nastaviti, prvenstveno imajući u vidu druge potencijalne „igrače“  izvan EU-a koji su zainteresirani za istok Europe i zapadni Balkan.– Ovo je povijesna pogreška, istaknuo  je Jahier te kazao kako je time EU pokazala da nije vjerodostojna i da ne drži obećanja. Jahier je dodao kako je u vezi s tim EGSO 31. listopada donio rezoluciju pod nazivom „Otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom: treba podržavati vjerodostojnost i geostrateške interese EU-a“. U toj se rezoluciji, među ostalim, poziva Vijeće EU-a da jednoglasno donese pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora s te dvije zemlje i to prije sastanka na vrhu zemalja EU-a i zapadnog Balkana koji će se održati u Zagrebu u svibnju 2020. 

Bilo je riječi i o parlamentarnoj dimenziji predsjedanja, važnosti jačanja dijaloga između nacionalnih parlamenata te odnosima Odbora za europske poslove i EGSO-a. Među ostalim, dogovoren je nastavak suradnje i u okviru sastanaka COSAC-a koji će biti organizirani tijekom hrvatskog predsjedanja.