Domagoj Ivan Milošević primio ravnatelja Agencije Europske unije za temeljna prava Michaela O'Flahertyja

Zagreb - Predsjednik Odbora za Europske poslove Domagoj Ivan Milošević sastao se u srijedu s ravnateljem Agencije EU-a za temeljna prava (FRA)  Michaelom O´Flahertyjem. 

Milošević i O´Flaherty razgovarali su o mogućnostima uspostave suradnje Odbora za europske poslove i Agencije za temeljna prava, posebno u razdoblju predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine. – Kao agencija možemo svojim neovisnim i stručnim savjetima pomoći Hrvatskoj na području temeljnih prava i zakonodavstva kojima se ona uređuju,  a posebno u pitanjima granične problematike i migracija koje su važne za Hrvatsku kad je u pitanju ulazak u Šengenski prostor, kazao je O´Flaherty. U vezi s tim, posebno je istaknuo vrlo čvrstu suradnju FRA sa talijanskim, grčkim i španjolskim parlamentima. 

O´Flaherty je pojasnio kako FRA prikuplja i analizira podatke i informacije putem svojih istraživanja u svim državama članicama EU-a i zemljama promatračima, poput Sjeverne Makedonije i Srbije,  te na njima temelji svoj rad u pružanju pomoći i savjeta u promicanju i zaštiti temeljnih prava, posebno implementaciji Povelje o ljudskim pravima na području EU-a.

Osvrnuvši se na buduće hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a Milošević je ukazao na važnost teme unutarnjih migracija, na koju bi Europska unija, kako je naglasio,  trebala polagati više pozornosti. Također je izrazio spremnost da Odbor pruži svu moguću pomoć FRA u vezi sa državama istočnoga susjedstva koje su kandidati za članstvo u EU-u.
 
Razgovaralo se i o izazovima koje donosi razvoj i primjena umjetne inteligencije (AI) i  ljudskim pravima povezanim s time, pri čemu su se oba sugovornika složila kako je korist od AI velika, ali je njenu primjenu potrebno držati pod kontrolom kao bi se spriječio bilo kakav oblik zlouporabe. 

Što se tiče buduće suradnje, osim savjetodavnih usluga Agencije Hrvatskoj, O´Flaherty je podsjetio da FRA sudjeluje i na Međuparlamentarnim konferencijama odbora za europske poslove parlamenata Europske unije (COSAC) od kojih će se  dvije održati u Hrvatskoj sljedeće godine u tijeku predsjedanja EU-om.