Drugoga dana Konferencije predsjednika parlamenata EU-a predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao u raspravi o međuparlamentarnoj suradnji u Europskoj uniji nakon 2019. godine

Beč - Drugoga dana Konferencije predsjednika parlamenata EU-a, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u raspravi o međuparlamentarnoj suradnji u okviru Europske unije nakon 2019. godine.

U svom obraćanju, predsjednik Sabora Jandroković naglasio je da smo svjedoci brojnih promjena, kako unutar Europske unije tako i globalno, koje imaju izravne posljedice na zajedničke napore država članica. Na te izazove EU mora odgovoriti snažnijom ulogom na međunarodnoj sceni, ali i interno, kontinuirano promičući svoje vrijednosti i načela (jedinstva, angažmana, odgovornosti, solidarnosti i partnerstva). Sve te promjene također su utjecale na gubitak povjerenja građana u europski projekt te su dovele do jačanja euroskeptičnih snaga. U tako promijenjenom okruženju, održat će se europski izbori koji predstavljaju ključan trenutak za budući razvoj EU-a. 
 
Izbori će biti pokazatelj jesu li europski političari i europske institucije uspjele uspostaviti otvoren dijalog s građanima o europskoj budućnosti i odgovoriti na njihova očekivanja, brige i potrebe. Odnosno, jesu li ih uspjeli uvjeriti da Europska unija nije samo gospodarsko tržište, nego povijesno postignuće, jedinstveni projekt mira, slobode, napretka i iznad svega vrijednosti.

Predsjednik Sabora drži da je potrebno odgovorno reagirati na kampanje dezinformacija i promovirati istinu te konstruktivnu i pozitivnu priču o Europi i njezinim postignućima, te osigurati veći odaziv birača. Da bi se to postiglo, potrebno je učinkovito odgovoriti na širenje populističkih politika i lažnih vijesti posebno stoga što euroskepticizam izaziva nove podjele i povećava osjećaj nesigurnosti među građanima. Stoga je građanima potrebno ponuditi odgovorne politike i političare za izbore za europski parlament. Također, jedan od načina da se odgovori na očekivanja građana je i uspostavljanje prave ravnoteže između Europske unije i država članica u smislu boljeg razumijevanja načela supsidijarnosti i proporcionalnosti. Stoga su sve inicijative usmjerene na jačanje tih načela više nego dobrodošle.

Zaključno, istaknuo je potrebu revizije Smjernica za međuparlamentarnu suradnju u Europskoj uniji koje bi trebale sadržavati i evaluaciju rada i dodanih vrijednosti postojećih međuparlamentarnih foruma u Europskoj uniji.