Grbin: Turizam treba usmjeriti prema društvenoj, gospodarskoj i ekološkoj održivosti

Zagreb - U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom (SEI), u Hrvatskome saboru danas se održava zasjedanje Parlamentarne skupštine Parlamentarne dimenzije SEI-ja, uz sudjelovanje zastupnika iz jedanaest država članica Srednjoeuropske inicijative. 

U sklopu sastanka pod nazivom „Razvoj turizma i lokalna zajednica: kako promicati održivost?“ predstavnici parlamenata raspravljaju o konkretnim učincima turizma na gospodarstvo, infrastrukturu i okoliš u lokalnim zajednicama. 
Nakon uvodnih riječi trenutačnog predsjednika Parlamentarne dimenzije Peđe Grbina, okupljenima se uime predsjednika Hrvatskoga sabora obratio potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner. Naglasio je kako je turizam u današnjem svijetu postao globalan fenomen s izrazito velikim porastom turističkih posjeta, naročito u Europi, ali i u drugim dijelovima svijeta. Hrvatska također bilježi velik rast turizma te se stoga, radi očuvanja prirodnih ljepota i kulturne baštine, u velikom dijelu počinje oslanjati na održivi turizam kojem je cilj poboljšati prometnu, ekološku i energetsku infrastrukturu, a u tom je kontekstu ključno primijeniti moderni know-how, naglasio je Reiner.

Peđa Grbin je izrazio uvjerenje da Parlamentarna dimenzija Srednjoeuropske inicijative ima važnost i političko iskustvo u rješavanju pitanja i izazova s kojima se suočavamo u okvirima razvoja održivog turizma. – Turizam kao takav donosi značajnu gospodarsku korist, međutim istovremeno ostavlja tragove na lokalnu zajednicu i okoliš te stoga treba raditi na podizanju svjesnosti o tome i usmjeriti razvoj u održivom smjeru koji će voditi računa o sve tri dimenzije održivosti: društvenoj, gospodarskoj i ekološkoj, kazao je Grbin.

Prisutnim zastupnicima obratio se i zamjenik glavnog tajnika SEI-ja, Antal Nikoletti, koji je ukratko predstavio povijest i aktivnosti te institucije, koja po njegovu mišljenju ima važnu ulogu u procesu integracije zemalja u Europsku uniju te je snažno predan istočnoeuropskom partnerstvu i predstavlja prepoznatljiv okvir suradnje između EU-a i zemalja partnera. SEI, kako je kazao je Nikoletti, predstavlja međuregionalnu platformu koja uključuje Višegradsku četvorku, Jugoistočnu Europu, istočne zemlje te Italiju. Spomenuo je usvajanje Akcijskog plana SEI-ja koji pokazuje da europske integracije zauzimaju visoko mjesto na dnevnom redu rada Srednjoeuropske inicijative.

Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma, predstavio je aktivnosti ministarstva na planu međunarodne suradnje te je naglasio kako Hrvatska trenutačno, zajedno s Albanijom, predsjeda 4. stupom EUSAIR-a – makro-regionalnom EU strategijom za jadransku i jonsku regiju, koji se bavi održivim turizmom. Matušić je također predstavio rezultate nedavno održanog međunarodnog seminara o kulturnim rutama (putevima maslina) na Malom Lošinju čiji je glavni cilj bio prezentacija projekata s naglaskom na razvoj kulturnih ruta usko vezanih uz održivi turizam, mapiranje i zajedničku promidžbu te daljnji razvoj kulturnog turizma i sinergije s lokalnom zajednicom.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energije Igor Kreitmeyer istaknuo je da se stanje bioraznolikosti i ekosustava naše planete zadnjih godina pogoršalo više nego ikada u povijesti čovječanstva te da se prirodni resursi ne koriste na optimalan način što će ozbiljno ugroziti kvalitetu života ljudi, posebno dostupnost hrane i pitke vode. Kreitmeyer je kazao kako je Hrvatska među rijetkim zemljama koje imaju visok postotak teritorija uključen u europsku ekološku mrežu Natura 2000, čak 37 posto, što je dokaz očuvanosti prirode. – Upravo je sinergija očuvane prirode, ekološke zdrave hrane i turizma pravi ključ održivog razvoja naših zemalja, istaknuo je na kraju pomoćnik ministra zaštite okoliša.

Sastanak je nastavljen raspravom parlamentaraca iz zemalja Srednjoeuropske inicijative, a završit će usvajanjem završne deklaracije tijekom poslijepodnevnog dijela zasjedanja.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove