Hrvatsko-azerbajdžanska međuparlamentarna skupina prijateljstva u posjetu Azerbajdžanu

Bakuu - Hrvatsko-azerbajdžanska međuparlamentarna skupina prijateljstva na čelu s voditeljicom Skupine Ljubicom Maksimčuk boravila je od 8. do 11. rujna u Bakuu na poziv Azerbajdžansko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva azerbajdžanskog parlamenta. U izaslanstvu su bili i članovi Skupine Mario Habek, Joško Klisović i Marko Šimić.

Članovi izaslanstva sastali su se sa Ziyafatom Asgarovom, prvim zamjenikom predsjednika azerbajdžanskog parlamenta (Milli Majlis), Yagubom Makhmudovom, voditeljem Radne skupine za azerbejdžansko-hrvatske međuparlamentarne odnose, zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Azerbajdžana Ramizom Hasanovom te voditeljem Odjela za vanjsku politiku Ureda predsjednika Azerbajdžana Hikmatom Hajievom.

Saborski zastupnici su istaknuli da  je za Hrvatsku Azerbajdžan važan strateški partner na Kavkazu što je potvrđeno i  Deklaracijom o strateškom partnerstvu dviju zemalja potpisanom 2013. Sugovornici su suglasni da su politički odnosi između Azerbajdžana i Hrvatske na izvrsnoj razini, potpisano je 25 sporazuma o suradnji, a strateško partnerstvo potvrđeno je i otvorenjem Veleposlanstva RH u Bakuu u travnju ove godine.

Na sastancima je naglašeno da su dvije zemlje uspostavile uspješnu suradnju na mnogim područjima, ponajprije energetskom, ali sve više i na području razmjena tehnologije, znanja, poljoprivrede, itd. Gospodarska razmjena između dviju zemalja u 2018. godini dosegla je 248 milijuna dolara što je povećanje za više od 15 posto u odnosu na 2017.

S obzirom na to da će sljedeće godine biti obilježena 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Azerbajdžana i Hrvatske, Ljubica Maksimučuk pozvala je svoje azerbajdžanske kolege u uzvratni posjet Zagrebu što će dodatno doprinijeti zbližavanju dviju zemalja, gospodarstava i  kultura.