Ivan Ćelić i Anamarija Blažević sudjelovali na sastanku Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative

Sofija - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative (PD SEI) Ivan Ćelić i članica Izaslanstva Anamarija Blažević sudjelovali su 16. i 17. svibnja na sastanku Parlamentarnog odbora PD SEI-ja.

O temi sastanka „Promicanje prekograničnog istraživanja i inovacija u regiji SEI“ raspravljali su predstavnici 13 zemalja sudionica Inicijative uključujući i predstavnike Ukrajine. 

Na skupu je izražena podrška jačanju suradnje između zemalja sudionica Inicijative u području inovacija, pokretanja start-up poduzeća, jačanja malog i srednjeg poduzetništva te potpore istraživanju.

Kako je istaknuto, takva suradnja je neophodna s obzirom na uzajamnu upućenost zemalja regije koja obuhvaća zemlje SEI-ja te na njihov zemljopisni položaj i njihovu veličinu.

Tijekom sastanka također je izražena potpora Ukrajini u obrani od ruske agresije, a predsjedateljica PD SEI i voditeljica bugarskoga izaslanstva Denitsa Simeonova je podsjetila kako je Bjelorusija suspendirana iz članstva SEI.ja zbog sudjelovanja u agresiji.

Na kraju skupa usvojena je i zajednička izjava sudionika.