Izaslanstvo Hrvatsko-bugarske međuparlamentarne skupine prijateljstva u službenom posjetu Bugarskoj

Sofija - Voditelj Hrvatsko-bugarske međuparlamentarne skupine prijateljstva Mario Habek te članovi Skupine Ljubica Maksimčuk i Joško Klisović borave u uzvratnom posjetu Bugarskoj na poziv Bugarsko-hrvatske skupine prijateljstva Narodnog sobranja.

Prvoga dana posjeta saborski dužnosnici održali su sastanak s potpredsjednikom Narodnog sobranja Emilom Hristovom na kojem su potvrđeni partnerski i saveznički odnosi Hrvatske i Bugarske temeljeni na međusobnom razumijevanju bez otvorenih pitanja. Voditelj Skupine prijateljstva Habek rekao je kako odličnim odnosima dviju zemalja pridonose i učestali bilateralni posjeti na najvišim razinama, kako susreti predsjednika vlada, predsjednika republika, tako i susreti parlamentaraca. 

Čestitao je potpredsjedniku na iznimno uspješnom predsjedanju Vijećem Europske unije te predstavio hrvatske prioritete predsjedanja. Dodao je kako se oni naslanjaju na bugarske, pogotovo u pitanju proširenja Unije, sigurnosti te gospodarskog rasta. - Cijenimo vaša iskustva tijekom predsjedanja i voljeli bismo razmijeniti znanja, pogotovo uzevši u obzir odlične rezultate vašeg predsjedanja, rekao je Habek.

Potpredsjednik Hristov rekao je kako Bugarska i Hrvatska ne dijele zajedničku granicu, no dijele iste interese i rade na prosperitetnijoj budućnosti regije jugoistočne Europe. Izrazio je želju da više bugarskih tvrtki posluje u Hrvatskoj te pohvalio rad hrvatskih kompanija u Bugarskoj. 

U nastavku posjeta saborski dužnosnici nazočili su svečanosti otvaranja izložbe „Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice“ u bugarskom Narodnom sobranju koju je otvorio potpredsjednik Sobranja Hristov.

Voditelj Skupine prijateljstva Habek u obraćanju nazočnima rekao je kako su Bugarska i Hrvatska dio europske obitelji te da dijele bogatu i burnu povijest te još bogatiju kulturnu baštinu i tradiciju. Kazao je kako su i Hrvati i Bugari energično težili rješavanju svoga nacionalnog pitanja te da su se nacionalni zanosi dviju država preklapali u drugoj polovici 19. stoljeća. Dodao je kako se u časopisima i knjigama objavljenim za vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda nalaze zanimljivi tekstovi o Bugarskoj i Bugarima, opisi života i običaja i narodne pjesme. - Jedna od najutjecajnijih osoba toga doba u Hrvatskoj bio je biskup Josip Juraj Strossmayer koji je posebnu pozornost posvećivao bugarskome narodu te stipendijama pomagao bugarskim studentima da u Zagrebu završe studij i vrate se u domovinu kao intelektualna elita svoga doba, rekao je Habek. Zahvalio je i bugarskim intelektualcima kao i cijelom bugarskom društvu koje je stalo u zaštitu interesa hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata.