Izaslanstvo Hrvatskog sabora sudjelovalo na jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Marijana Balić, Goran Beus Richembergh, Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier sudjelovali su na jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koje se u Strasbourgu održava od 30. rujna do 4. listopada 2019. godine.

Teme o kojima su parlamentarci raspravljali ovaj tjedan obuhvaćale su pitanje poboljšanja zaštite „zviždača“ u Europi, potrebu uspostavljanja zajedničkih standarda za instituciju pučkih pravobranitelja, doprinos Europske razvojne banke razvoju inkluzivnog društva, problem zaštite žrtava terorizma, nasilje u porodništvu i ginekologiji, pitanje pravnog statusa „klimatskih izbjeglica“ i druge. U okviru žurne procedure održana je i rasprava o migrantima i spašavanju života na Mediteranu, za koju je izvjestitelj bio član Izaslanstva Domagoj Hajduković.

Usvojenom rezolucijom skreće se pozornost na činjenicu da je u zadnjih šest godina tijekom opasnih prelazaka Mediterana prema Europi život izgubilo preko 20.000 ljudi te se države članice pozivaju da poštuju svoje međunarodne obveze i koordiniranim naporima spase živote na moru. Spašavanje života trebalo bi biti iznad političkih stajališta, a posebno ranjivim skupinama, kao što su žene i djeca migranti trebalo bi pružiti posebnu medicinsku i psihološku pomoć. Rezolucijom se, između ostalog, naročito naglašava pojačana potreba za borbom protiv trgovine ljudima.

Nagrada „Václav Havel“ za iznimne doprinose pripadnika civilnog društva u zaštiti ljudskih prava dodijeljena je ove godine sedmi put, a dobitnici su Ilham Tohti iz Kine, koji je trenutačno u zatvoru, i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR – Youth Initiative for Human Rights).

Na jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine po prvi put je u ulozi glavne tajnice Vijeća Europe nastupila Marija Pejčinović Burić koja se zastupnicima zahvalila na svom izboru, a potom je govorila o prioritetima i temama svog budućeg rada. Naglasila je, između ostalog, važnost činjenice da je prevladana velika financijska kriza u Organizaciji koja je trajala nekoliko godina, ali je istodobno istaknula kako je potrebno pronaći dugoročna rješenja za stabilno financiranje Vijeća Europe u budućnosti.

Glavna tajnica govorila je i o reformama koje je Organizacija poduzela do sada, ali i o značajnim izazovima koji tek stoje pred njom. - Sve države članice moraju poštovati temeljne principe na kojima počiva Vijeće Europe, koji su primarno sadržani u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, naglasila je Pejčinović Burić te je u tom kontekstu posebno istaknula i veliku važnost Europskog suda za ljudska prava.

U povodu obilježavanja 70. godišnjice Vijeća Europe, te u okviru francuskog predsjedanja Organizacijom, na zasjedanju Parlamentarne skupštine govorio je i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Govoreći o važnosti Vijeća Europe kao najstarije europske organizacije Macron je istaknuo potrebu da se europski kontinent ponovno ujedini na temelju zajedničkih vrijednosti u čemu Vijeće Euope može pomoći jer predstavlja savjest Europe.

Kazao je i kako nedavna kriza Organizacije ne bi mogla biti prevladana bez zajedničkih napora i predanosti zajedničkim vrijednostima. - Suočene s izazovima terorizma, migracija te u kontekstu ubrzanog tehnološkog razvoja koji se prije svega odražava putem interneta i društvenih mreža, države moraju pojačano raditi na zaštiti ljudskih prava i temeljnih vrijednosti Vijeća Europe, naglasio je Macron.