Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na LXII. sastanku Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC)

Helsinki – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednik Domagoj Hajduković te članovi Ines Strenja i Ivan Ćelić sudjeluju na sastanku Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC), koji se od 1. do 3. prosinca 2019. održava u Helsinkiju. Riječ je o posljednjoj parlamentarnoj konferenciji u sklopu finskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Domagoj Ivan Milošević najavio je nadolazeće hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije s pripadajućom parlamentarnom dimenzijom te objavio datume dvaju sastanaka COSAC-a koji će se održati u Zagrebu. Sastanak predsjednika COSAC-a održat će se 19. i 20. siječnja 2020., a LXIII. Sastanak COSAC-a od 24. do 26. svibnja 2020. godine.

U uvodnom dijelu LXII. COSAC-a, kojim predsjeda Veliki odbor finskog parlamenta, okupljeni zastupnici nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta raspravljali su o uključivanju nacionalnih parlamenata u Konferenciju o budućnosti Europe, čijim će radom koordinirati potpredsjednica Europske komisije nadležna za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Potpredsjednik Odbora za europske poslove Hajduković ocijenio je ulogu nacionalnih parlamenata u Konferenciji ključnom, s obzirom na njihovu ulogu mosta između nacionalnih javnosti i europskih politika. Rekao je i kako bi među prioritetima rasprave o budućnosti Europe posebnu pažnju trebalo posvetiti smanjivanju regionalnih razlika unutar Unije te politici proširenja.

Milošević je istaknuo kako je nastavak politike proširenja pitanje vjerodostojnosti EU-a te izrazio nadu da će pretpristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom uskoro biti otvoreni. Rekao je i kako uz proširenje niti donošenje novog Višegodišnjeg financijskog okvira ne bi smjelo uzrokovati podjele unutar EU-a. Istaknuo je i da kohezijska politika pozitivno utječe na sve države članice neovisno o visini njihovih nacionalnih doprinosa europskome proračunu.

Potpredsjednik Europske komisije nadležan za međuinstitucijske odnose Maroš Šefčovič je u nastavku LXII. COSAC-a predstavio planove rada nove Komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen, također se posebno osvrnuvši na ulogu nacionalnih parlamenata. Hajduković je u raspravi čestitao Šefčoviču na prvom radnom danu novog saziva Komisije te je pozvao na više solidarnosti i kohezije u Uniji.

Osvrnuo se i na unutarnje migracije u EU-u koje nisu izazov samo za manje razvijene države članice koje gube stanovništvo, već i za države primateljice, u kojima ove migracije mijenjaju društvenu sliku. Završno je naglasio da je Europska unija jaka samo onoliko koliko je jaka njezina najslabija članica.