Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg – Članovi saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica, Marijana Balić, Goran Beus Richembergh, Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier sudjeluju u radu proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine, koje se od 8. do 12. travnja održava u Strasbourgu.

Na dnevnom redu plenarne sjednice nalaze se rasprave o promicanju parlamenata bez seksizma i seksualnog uznemiravanja; jačanju suradnje s UN-om u provedbi Agende 2030 za održivi razvoj te implementaciji ciljeva održivog razvoja; uspostavljanju suradnje između Vijeća Europe i Europske unije u izgradnji mehanizama zaštite temeljnih prava, demokracije i vladavine prava; izmjenama Poslovnika Skupštine; odgovorima na nove izazove u međunarodnoj borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca; stanju migranata i izbjeglica na grčkim otocima; uravnoteženju prava roditelja, donatora i djece tijekom anonimne donacije sperme i jajnih stanica te o utjecaju društvenih medija na ljudska prava. 

Voditeljica Izaslanstva Sanja Putica je kao potpredsjednica Parlamentarne skupštine predsjedala plenarnom sjednicom tijekom zajedničke rasprave o ulozi i odgovornosti političkih lidera u sprečavanju govora mržnje i netolerancije te zaustavljanju govora mržnje i ostalih djelovanja iz mržnje u sportu. Član hrvatskoga izaslanstva Goran Beus Richembergh predstavio je, kao izvjestitelj, Izvješće o zaustavljanju govora mržnje i ostalih djelovanja iz mržnje u sportu, u kojem se pozivaju države članice Vijeća Europe kao i sportski savezi te ostale sportske organizacije da osiguraju mehanizme za prevenciju i sprečavanje govora mržnje i netolerancije u sportu te promoviraju vrijednosti fair playa, međusobnog poštovanja i tolerancije.

Tijekom zasjedanja održana je i hitna rasprava o ulozi i misiji Parlamentarne skupštine te glavnim izazovima za budućnost. Skupština je raspravljala o predloženim mjerama u Izvješću Tinyja Koxa, kojima se nastoji odgovoriti na izazove institucionalne krize Vijeća Europe putem razvoja sinergije Skupštine i Odbora ministara te osiguravanjem njihove zajedničke akcije u stvaranju učinkovitijih postupanja pri kršenju statutarnih obveza država članica.

Skupštini se obratio Timo Soini, ministar vanjskih poslova Finske i predsjednik Odbora ministara Vijeća Europe, koji je naglasio nužnost pronalaženja rješenja za trenutačnu političku i institucionalnu krizu Vijeća Europe, koja zahtijeva blisku suradnju svih država članica i oba statutarna tijela – Parlamentarne skupštine i Odbora ministara, kako bi se različita stajališta konsolidirala u jedno zajedničko.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava predstavila je godišnje izvješće o radu za 2018. u kojem je kao najistaknutija područja izdvojila migracije, prava žena, prava osoba s invaliditetom, zaštitu branitelja ljudskih prava te sigurnost novinara.

Skupštini se obratio i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland te premijeri Armenije i Gruzije.